Trine börjar få vårkänslor och stökar omkring hemma i köket och välter stolar. Foto: Privat
Trine börjar få vårkänslor och stökar omkring hemma i köket och välter stolar. Foto: Privat

Kerstins märkliga husdjur – är 70 år

Publicerad

Snacka om gammalt troget husdjur.

I 50 år har strålsköldpaddan Trine lufsat omkring hemma hos Kerstin Lyberg Gustafsson i Hova.

– Hon ska få gå i arv till barn eller barnbarn, säger hon.

Kerstin Lyberg Gustafsson berättar med glädje på P4 Skaraborg om Trine som hon har stort sällskap av eftersom hon är ensam sedan hennes make gick bort.

– Min man fick henne i konfirmationspresent, han skulle ha blivit 73 år i år, berättar Kerstin. Hon var inte liten då, vi räknar med att hon är 70 år nu.

Sköldpaddan kommer från Norge för det var vanligt förr att sjömän hade de här sköldpaddorna. Trine ska vara en strålsköldpadda.

– Eller en stjärnsköldpadda, säger Kerstin. Den finns på Madagaskar och på några ställen i fångenskap. Men de är inte många, men de ska finnas i Norge.

Väger elva kilo

Trine har en något rund sköldpadda som mäter ungefär 50 gånger 50 centimeter och hon väger elva kilo.

Hur väger du henne? Tar du henne i famnen?

– Nej, jag ställer henne på vågen, säger Kerstin. Men hon bryr sig inte om det speciellt.

Under dagarna lufsar Trine omkring i köket och äter lite.

– Det är ett trevligt husdjur faktiskt, säger Kerstin.

På vintern står mandariner och sallad på menyn plus lite keso för att få i sig kalk. Hon gillar också sådant med färg som penséer och jordgubbar.

Sina toalettbestyr gör hon bara någon gång i veckan.

– När hon har fått två mandariner brukar jag lyfta i henne i badkaret och duschar henne och då brukar hon kissa, berättar Kerstin. Men det händer att hon även kissar på golvet - och då ganska mycket.

När det gäller den stora saken så är det veckor emellan under vinterhalvåret. Under sommaren blir det mer frekvent när hon äter gräs.

Längtar ut i trädgården

I takt med ljuset kommer tillbaka känner Trine en stor längtan att få komma ut i trädgården.

– Hon vill gärna ut och hon knuffar omkull stolar och puttar till grejer, säger Kerstin.

Men ännu så länge får hon vänta och hon tillbringar gärna tiden vid ett varmt element. När sommaren sen kommer lufsar hon ut i den inhägnade trädgården och går där fritt och äter gräs.

– Ibland kommer hon fram till trappan och då vill hon bli duschad med lite vatten.

Under alla 50 år som Trine funnits hos Kerstin har hon bara varit sjuk två gånger, en gång blev hon getingstucken på halsen och kunde inte dra in huvudet. Den andra gången hade hon käkat gödning på gräsmattan och då mådde hon inte så bra.

188 år gammal

Sköldpaddan kan bli riktigt gammal, det äldsta exemplaret ska ha blivit så gammal som 188 år så hon kommer förmodligen att överleva Kerstin.

– Trine är mitt sällskap här hemma, säger hon. Och sen har jag bestämt att hon ska gå i arv till barn eller barnbarn. Jag tror inte det blir något problem.

Men Trine är inte speciellt kelig av sig.

– Men hon tycker om när man klappar henne på fötterna och benen, säger Kerstin. Då reser hon på sig och tycker det är riktigt skönt. Även när jag duschar henne och skrubbar henne lite.

Anette Fredriksson
Anette Fredriksson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER