Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kerstin hade inget godis – fick huset nedkletat

Kersting Tingvall är inte ensam om att ha tröttnat på buset.
Foto: KENNETH JONASSON

När Halloween-utklädda barn knackade på hos Kerstin Tingvall i Varnhem, hade hon inget godis att lämna ut. 

Då fick hon hela huset nedkletat av kastade ägg. 

– Jag accepterar inte att man ska behöva ge något. Säger man nej ska man lämnas i fred och sedan slippa bli utsatt på det här sättet, säger Kerstin. 

Det är Skaraborgs Läns Tidning som skriver om Kerstin Tingvalls otrevliga Halloweenupplevelse på onsdagskvällen. Hon berättar för tidningen att unga, Halloween-utklädda barn knackade på omkring 20-tiden för att be om godis. 

Traditionen med "bus eller godis" härstammar från USA, där ungdomar sedan många år klär ut sig i läskiga dräkter för att knacka på i grannskapet och be om godis. Har man inget godis att lämna ut, utsätts man för ett bus. 

Seden har på senare år gjort intåg i Sverige, men ibland går det för långt. När GT når Kerstin Tingvall berättar hon att det är andra året i följd som hon utsätts för ren vandalism för att hon inte har haft godis hemma. 

– Jag ska fortfarande gå ut och städa upp här, berättar hon på fredagsförmiddagen. 

”Oansvarigt”

Det som hände på onsdagskvällen var att Kerstin vänligt meddelade barnen, som kom ensamma, att hon inte hade godis att lämna ut. Barnen försvann och Kerstin trodde att allt var över för i år. 

Men någon timme senare hördes plötsligt rejäla smällar utanför huset. Kerstin upptäckte att någon hade kastat ägg på fasaden som blev rejält nedkletad. Minst sex ägg hade kastats, och en förbipasserande granne hade hunnit uppfatta delar av det så kallade "buset". 

– Jag kan tycka det är oansvarigt av föräldrarna att låta dem vara ute ensamma på det sättet. Sen missunnar jag inte barnen att ha roligt, men det här är inte det, säger Kerstin Tingvall, som är i 70-årsåldern. 

Hon berättar vidare att hennes släktingar i USA, som också tar del av traditionen, inte alls känner igen det här med vandaliseringen. Nu kommer hon behöva städa upp det nedkletade huset och hoppas att historien kan få föräldrar att prata sunt förnuft med sina barn.