Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kerstin, 76, drabbad av nya Ica-bluffarna

Kerstin Andersson, 76, är en av de som drabbats av Ica-bluffarna. "Jag tycker synd om alla de äldre personerna som hör detta, de kanske inte förstår vad det handlar om och är lättlurade. Att vinna 10 000 på Ica låter ju säkert lockande för många", säger hon.Foto: Peo Nilsson
Bluffmakarna ringer upp äldre personer och påstår att de har chans att vinna 10 000 kronor på ett Ica-lotteri.Foto: Christian Örnberg

Bluffmakarna ringer upp äldre personer och påstår att de har chans att vinna 10 000 kronor på ett Ica-lotteri - men man måste köpa omega 3 för att delta.

Ica-bluffarna sprider sig som en löpeld i Västsverige och nu varnar polisen, de drabbade och Ica gemensamt för bedragarna.

– Varenda människa borde varnas för sådan här falsk marknadsföring, säger Uddevallabon Kerstin Andersson som blivit uppringd.

– Vi ligger inte bakom detta, säger Sara Hjelm, presstalesperson på Ica.

Polisens tips - så skyddar du dig

Magnus Lindegren på polisens bedrägerisektion:

– Är du intresserad av det som erbjuds, så hade du förmodligen själv tagit kontakten. Det är sällan någon ringer med en tjänst som man kommer på att man saknar.

– Prata inte med de du inte vill prata med. Du har ingen skyldighet att fortsätta samtalet.

– Jag rekommenderar att ha för vana vid den här typen av samtal att inte lämna ut någon information som personer sedan kan använda på något sätt.

En ny våg av bedrägeri sveper in över Västsverige - och nu höjs flera upprörda röster mot de så kallade Ica-bluffarna som ringer hem till äldre personer. Kerstin Andersson, 76, i Uddevalla, är en som blivit uppringd och hon vill nu varna andra.

Förfarandet är att bedragare, som säger sig komma från Ica, ringer upp äldre personer och säger att man är finalist i en tävling där man kan vinna 10 000 kronor på Ica. Men för att kunna vinna måste man köpa omega 3 - något man erbjuds göra månadsvis för halva ordinarie priset.

– Jag tycker synd om alla de äldre personerna som hör detta, de kanske inte förstår vad det handlar om och är lättlurade. Att vinna 10 000 på Ica låter ju säkert lockande för många, säger Kerstin Andersson som själv synade bluffen.

– Personen bara la på luren när jag inte var intresserad, berättar Kerstin.

Flera polisanmäler

Även på internet har många delat med sig av sina erfarenheter från Ica-bluffen och många bor i Västsverige. På sajten missatsamtal.se har man fått in över 100 kommentarer om just det här bedrägeriet bara sedan i april. En del uppger att de har polisanmält samtalet. "En person ringer och påstår att jag vunnit 10 000 kronor på Ica. Försöker få mig att ta emot en omega 3-produkt och börjar rabbla villkor snabbt och ohörbart. Jag säger upprepade gånger att jag inte vill ha någon produkt och till slut lägger personen bara på", skriver en av de uppringda personerna.

Ica: Inte vi

På Ica beklagar man att bluffmakarna använder sig av deras namn. De tar helt avstånd från personerna och har också lagt ut information om bedrägerierna på sin hemsida.

– Vi är väldigt tydliga med att vi inte ligger bakom ringningarna och uppmanar folk att absolut inte lämna ut några uppgifter om de blir uppringda av de här. Vi beklagar att det har blivit på det här sättet, säger Sara Hjelm, presstalesperson på Ica.

Hon vill inte spekulera i varför bedragarna använder sig av den välkända matvarukedjans namn.

– Men jag tycker att man ska höra av sig till oss om man är osäker på vem som har ringt.

Polisen: "Bara släng på"

Hos polisen känner man till den här typen av bedrägerier. Men det är svårt att få fast gärningsmännen.

– Att de använder Icas namn är varumärkesintrång och ett annat område. Det är ett försök att ge legitimitet åt det dem gör, säger Magnus Lindegren, chef vid polisens bedrägerisektion.

Han uppmanar till varsamhet och sunt förnuft om man skulle få påringning från de oärliga Ica-bluffarna.

– Om de i ena andetaget säger att man vunnit på lotteri och i andra vill sälja något så ska man vara uppmärksam. Man har ingen skyldighet att fortsätta samtalet med något och det är bara att slänga på om man inte vill prata. Det är ingen som kan säga något om det.

Registrerat i Umeå

Magnus Lindegren känner inte till något konkret fall där någon blivit lurad av Ica-bluffarna. Men numret, som uppges vara det som bedragarna ringer ifrån, är registrerat i Umeå. När GT ringer upp är beskedet att abonnemanget inte går att nå.

– Det är ju inget registrerat företag eller nummer, men är de registrerade i Umeå så kommer någon myndighet någonstans att jobba vidare med det. De ringer säkert till alla län, konstaterar Lindegren.

Kerstin Andersson i Uddevalla hoppas i alla fall att ingen ska gå på bluffen. Hon har ett tips till folk som blir uppringda.

– Jag är med i "NIX" som gör att man slipper försäljarsamtal, men de här personerna ringer ändå. Det hjälper inte. Man ska stå på sig och inte lämna ut sina uppgifter. De här personerna är en skamfläck för Ica och omega.