Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kerstin, 75, fick ingen vård – blev förlamad i ansiktet

Se intervjun med ordförande i Borrelia och Tbe-föreningen.
Näl i Trollhättan.Foto: JOACHIM NYWALL

Kerstin Johannesson, 75, skickades hem från akuten fem gånger.

Efter sista besöket fick hon uppmaningen att söka vård på sin vårdcentral i stället.

Fyra dagar senare vaknade hon upp med en ansiktsförlamning.

– Det är så tråkigt att det ska behöva gå så långt, säger Kerstin Johannesson.

Kerstin Johannesson, 75, vaknade i slutet av juni med smärtor i kroppen. Så pass påtagliga smärtor att hon behövde söka akut vård.

Det visade sig vara Borrelia, men den diagnosen skulle hon inte få förrän tre veckor senare, något P4 Väst var först att rapportera om. 

– Jag hade fruktansvärda smärtor i ryggen, axlarna och ljumsken. Oerhörda smärtor så jag fick ta bussen till akuten i Trollhättan, säger hon.

Sjukhuset Norra Älvsborgs Länssjukhus i Trollhättan har den närmaste akutmottagningen för Kerstin Johannesson, som bor i Vargön.

– Jag förklarade mina smärtor och blev hemskickad med en Alvedon. En Alvedon. Och den hjälpte ingenting.

Fem besök på akuten under en månad

Efter en sömnlös natt och med lika svåra smärtor sökte sig Kerstin Johannesson till akuten dagen efter, där vårdpersonalen undersökte henne.

– De klämde och kände men nervsmärtorna sitter så djupt att det hade kvittat om de klämt sönder mig, jag hade ändå inte märkt något.

Personalen misstänkte njursten men Kerstin röntgades inte. I stället blev hon hemskickad med Alvedon för andra dagen i rad.

Kerstin fick flera mediciner.Foto: Privat

Dagen efter sökte hon sig till akutmottagningen igen och förklarade att de värkstillande tabletterna inte fungerade.

– Då skrev de ut morfin som totalstoppade magen. Då fick jag ont i magen också, på grund av det. De tre dagarna åt jag mer piller än jag någonsin gjort under hela mitt liv, säger hon.

Efter det besöket höll hon sig från att söka vård tills hon fick en tid på sin egen vårdcentral, vilket hon fick ett par dagar senare.

Då ansåg vårdcentralen att hon behövde söka vård akut och de skrev en remiss till akutmottagningen.

– Jag blev hemskickad därifrån också. Jag försökte förklara hur jag kände mig med migrerande nacksmärtor men det hjälpte inte, säger Kerstin Johannesson.

”Du är ju sne i ansiktet”

Efter fyra besök på akutmottagningen och tre besök på vårdcentralen väntade Kerstin Johannesson några dagar innan hon uppsökte vård igen.

Det femte besöket till akuten blev i mitten av juli. 

– Då sa en läkare att de inte kommer kunna hjälpa mig mer och att jag får söka vård på min vårdcentral. Fyra dagar senare åkte jag tillbaks till akuten. I ambulans.

Den 17 juli vaknade Kerstin Johannesson tillsammans med sin särbo. Hon tittade sig i spegeln och kände inte igen sig själv, det var som att ansiktet var snett. 

– Min särbo sa ”Du är ju sne i ansiktet. Du har ju Borrelia!”. Och jag ringde min vårdcentral som sa till mig att jag måste ringa ambulans, säger hon.

På grund av en långt gången Borrelia blev Kerstin Johannesson förlamad i vänstra delen av ansiktet.Foto: Privat

Kerstin Johannesson kunde inte stänga vänster öga eller sluta mungipan. Och väl inne på sjukhuset kunde de konstatera diagnosen Borrelia. 

– Då hände det saker. Det är jobbigt att det ska behöva gå så här långt. Någon måste kunna se att om inte smärtstillande hjälper så är det någonting fel.

Funderar på att anmäla

Nu har hon varit hemma i drygt en veckas tid och är på bättringsvägen. Dock tror hon att vägen till fullständig återhämtning är lång.

– Jag har inga krafter nu. Jag är en aktiv människa på alla sätt och vis annars men nu tappar jag ord, har dålig balans och vågar varken cykla eller köra bil. Jag är trött, trött, trött. Fruktansvärt trött.

Hon funderar på att anmäla händelsen till patientnämnden för att föra ärendet vidare.

Magnus Söderberg, chefsläkare på NU-sjukvården, förklarar att en patient inte ska behöva känna sig avfärdad.

– Allmänt så är det beklagligt när en patient upplever sig avfärdad. Och om man har behövt söka vård för samma sak sex gånger så låter det väldigt, väldigt mycket, säger han.

Han förklarar att det är ett fall som sjukvården absolut hade velat titta närmare på.

– Det är olika för alla så klart, men om man känner att man har klagomål på vården kan man få utrett vad som har gått fel. Man kan framföra klagomålen till oss eller någon annan instans, säger Magnus Söderberg.

Fakta om Borrelia

Borrelia är en så kallad zoonos, en sjukdom som sprids mellan djur och människor.

Fästingar suger blod från människor, fåglar och däggdjur och kan då bli infekterade med olika smittämnen.

Dessa smittor sprider de sedan vidare nästa gång de suger blod. Borreliabakterien är en sådan smitta.

Du kan få borrelia om du blir biten av en fästing som bär på borreliabakterier.

Fästingar är som mest aktiva när temperaturen ligger över fyra grader. Risken för att få ett fästingbett är därför som störst under perioden mars till november.

Källa: 1177.se