Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kent fick vargen på film: ”En alfahanne”

Kent Holländare fick besök av en varg vid sin stuga i Munkedal.
Här springer vargen förbi.Foto: PRIVAT
Det hela utspelade sig för snart två veckor sedan.Foto: PRIVAT

Här trippar vargen förbi Kent Holländares stuga.

Strax efter klockan 04 fångade han ögonblicket på film.

– Det är en stor varg. Jag tror det är en alfahanne, säger han.

Händelsen inträffade för snart två veckor sedan i Lerryr i Munkedal, något som Bohusläningen tidigare rapporterat om.

Kent Holländare, som fångade vargen på film, säger att han aldrig tidigare sett varg i området – trots att han jagat i trakterna i 28 år.

– Jag har en grusväg utanför huset, och det är där vargen går. Min första tanke var att det var en schäfer när den var en bit bort, men ju närmre den kom, desto mer växte den. Den blev stor som ett hus, en riktig best, säger han.

Han fortsätter:

– Det är en stor varg. Jag tror det är en alfahanne, du hittar inte en djurparksvarg i den storleken. Man får hoppas att den bara var på genomresa för vi har hundar och så, men det vet vi ju inte.

Kan ha sökt efter en tik

Enligt Naturvårdsverket visade inventeringen för 2019/2020 att det finns cirka 365 vargar i Sverige, en ökning från året dessförinnan.

Lasse Le Carlsson, besiktningsman av rovdjur, uppger för Bohusläningen att vargen i klippet kan ha hamnat i området i sitt sökande efter en tik.

– Vargar som börjar bli könsmogna söker sig efter en vargtik och en egen tillvaro. De flesta vargar vi ser i södra delar av Sverige är just ensamma hanvargar som letar efter en tik, säger han till tidningen.

Efter att Kent Holländare sett vargen ringde han och varnade sin granne, berättar han.

– Han har kalvar och kor, de fick ta in dem i ladan. Den vargen tar en kalv utan att blinka. Det var en riktigt stor rackare.

Vit älg syntes också till

Nyligen syntes även en vit älg till i Munkedalområdet. Älgen stod i betade när 21-årige Robin Karlsson var på väg hem från en släktträff under midsommarhelgen. 

– Det är verkligen inte vanligt med vita älgar. Jag har hört talas om att det finns en häromkring och nu fick jag äntligen se den. Jag är väl djurintresserad allmänt och tittar efter djur en del, berättade han då.