Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kent Bergstedt, 52, slog ihjäl sin vän på en fest

Kent Bergstedt, 52Foto: POLISEN

På långfredagen uttryckte Kent Bergstedt sin ilska genom en selfie.

Senare på kvällen misshandlade han sin vän till döds på en fest i Alingsås.

Efter mordet ska hans vänner ha hjälpt honom att tvätta bort blodfläckarna från hans kläder och gömma honom för polisen.

Nu döms han till 14 års fängelse för mord.

Det var på långfredagen i år som några vänner samlats i en lägenhet i centrala Alingsås. Under kvällen uppstod en konflikt mellan Kent Bergstedt, 52, och en av de andra männen i sällskapet.

Bråket ska ha eskalerat och enligt åtalet ska Bergstedt ha brusat upp och börjat slå sin vän med upprepade knytnävslag och sparkar. 

Mannen, som var i 60-årsåldern, avled senare av sina skador på sjukhus.

Kent Bergstedt ska enligt en vän ha hotat att döda dem om de berättade om dödsmisshandeln för polisen.Foto: Polisen

Misstänktes ha skyddats av vännerna

Efter att den skadade mannen hämtats av ambulans ska Kent Bergstedt, enligt polisens förundersökning, ha lämnat lägenheten och fått hjälp av vännerna med att tvätta bort blodstänk från sina kläder och att gömma sig för polisen.

I ett förhör berättar en av vännerna om misshandeln: 

– Jag ser att han ligger orörlig, då reser Kent sig upp och så säger han "Ingen har sett nåt och ingen vet vem det är" och så gick han. 

En annan av vännerna säger i ett förhör att Kent Bergstedt också ska ha hotat dem efter mordet:

– När Kent går säger han till de andra: "Sätter ni dit mig för detta, skall jag döda er allihop"

Vännen ska dock inte ha uppfattat hur misshandeln började.

– Varför gå fram och göra en sån grej? Varför det vet jag inte. Annars hade jag sagt det direkt för att hjälpa till med den här utredningen så att den leder någonstans. Jag menar – han mördade en kompis.

I ett annat förhör berättar en av vännerna att ingen av dem gjorde något för att stoppa misshandeln – alla ska ha suttit kvar i soffan och sett på.

Skickade selfie på morddagen

Tidigare på morddagen hade Kent Bergstedt skickat en bild där han pekar finger mot kameran till en närstående. Knappt en timme efter mordet skickade han bilder på sina blodiga händer till samma närstående. Sedan ska han, enligt polisens förundersökning, ha ringt upp denne och sagt "Det är allvar nu".

Samma kväll anhölls Kent Bergstedt och tre av vännerna som befunnit sig i lägenheten. Senare åtalades även de andra tre – för skyddande av brottsling.

De tre personer som åtalats för skyddande av brottsling frikänns alla tre av tingsrätten. Bland annat eftersom att det inte går att bevisa att de kände till att blodet på kläderna hamnat där med anledning av att ett brott begåtts.

 

 

LÄS MER: Man död efter brutal attack i en lägenhet 

 

I förhör med polis nekade Kent Bergstedt inledningsvis till att han misshandlat någon, eller att han ens skulle ha befunnit sig i lägenheten vid tidpunkten för brottet.

– Jag har ingenting att säga om detta. Jag har inte varit där den tiden som påstås.

Döms till fängelse

Under onsdagen dömdes han till 14 års fängelse för mord.

Kent Bergstedt menar att han agerat i nödvärn, men enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att han handlat med uppsåt:

”Slutsatsen blir därför att det är ställt utom rimligt tvivel att Kent Bergstedt insåg risken för att NN skulle dö och att han var likgiltig inför förverkligandet av denna effekt. Det är därför bevisat att Kent Bergstedt uppsåtligen har berövat NN livet.”

Kent Bergstedt är känd av polisen sedan tidigare och förekommer 35 gånger i belastningsregistret. Han har tidigare dömts ett flertal gånger för misshandel, grovt rattfylleri, stöld och bedrägeri. 

GT har sökt Kent Bergstedts advokat Johan Niklasson, men han har semester.

GT har också sökt kammaråklagare Maria Thorell, men även hon är på semester.