Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kent är större än någonsin

Kent 2005 – Sveriges bästa rockband – på väg till Frihamnen i Göteborg.
GÖTEBORG. 1995 kom Kents självbetitlade debutalbum.
Kent äter sig in i huvudet , skrev GT:s recensent Anders Nunstedt då.
Redan från start drev Eskilstunabandet ner en milstolpe i svensk rock.
Det har blivit fler sedan dess.
2005 är bandet större än någonsin.

FAKTA

Kent är.
.
.
Jocke Berg, sång och gitarr, Martin Sköld, bas, Sami Sirviö, gitarr, Harri Mänty, gitarr, och Markus Mustonen, trummor.
Aktuella: Med nya albumet Du & jag döden och turnéstarten i Göteborg i morgon.

Egentligen startar historien om Kent redan 1990. Det är då sångaren Jocke Berg startar bandet Jones & Giftet med blivande Kent-medlemmarna Martin Sköld, Markus Mustonen och Sami Sirviö i laguppställningen. Men först tre år och ett namnbyte senare blir det Kent. Då har gitarristen Martin Roos anslutit sig. Kent är redo, flyttar till Stockholm och tar på sig kostymer. Tidigt var gruppen bestämda om vart de siktade. – Det finns så många band i Sverige i dag att man måste stå på sig för att lyckas, man kan inte hålla på och be om ursäkt för det man gör, förklarade Jocke Berg i en av de första intervjuerna i Expressen.

Demo bäddade för första skivan

Efter en tiospårs demo lyckades bandet få skivkontrakt 1994. Debutsingeln "När det blåser på månen" kom i februari 1995, som en föraning om debutalbumet som släpptes en månad senare. Under sommaren gjorde de, tillsammans med Brainpool och DAD, kombiturnén Lollipop. Publikt gick det så där och i Göteborg var det glest med folk i Trädgårdsföreningen. Men vid finalspelningen på Lollipopfestivalen utanför Stockholm drog Kent ensamt 10 000 personer. – Vårt genombrott kom på allvar när vi spelade på Grammisgalan. Att stå på scenen inför 900 000 tittare, eller vad det var, innebar väldigt mycket, har Jocke Berg förklarat. Då, i början av 1996, hade bandet precis kommit med andra albumet "Verkligen", som på kort tid sålde 30 000. Till den inspelningen hade Martin Roos tagit över rollen som bandets manager och ersatts av Harri Mänty.

Succéer – och stor skandal

Vårens och sommarens turnéer blir succéartade. Men en skandalunge förföljer bandet. Vid en fest efter en spelning i Strömstad under våren anklagas några Kent-medlemmar för misshandel av en 20-årig göteborgare. – Det hade ju inte känts fel om killarna ringt och bett om ursäkt efteråt. I stället bagatelliserade de misshandeln i tidningsintervjuer efteråt, och det kändes inget vidare, sa den misshandlade ynglingen som förlorade tre tänder. – Jag slog mot någon, mot vem vet jag inte, förklarade basisten Martin Sköld. Ett knappt år efter händelsen frias bandet i brist på bevis. Kent väljer att inte fira. Men har å andra sidan hyllats med utmärkelser och en accelererande skivförsäljning. Istället påbörjas arbetet med gruppens tredje album "Isola", som kommer i november. Plattan säljer guld (50 000 ex) direkt. – Vi har gjort världens bästa platta, konstaterar Jocke Berg.

Lysande recension i England

Skivsläppet följs av en tre månader lång turné i Sverige, Norge, Danmark och Finland. Under våren 1998 åker bandet på sin första Europaturné med en engelskspråkig version av "Isola" i bagaget. Brittiska musikmagasinet Q skriver "A quietly, classy affair" om plattan och ger fyra av fem stjärnor i betyg. Innan året är slut har bandet också gjort spelningar och promotionarbete i USA. – Att slå utomlands känns som det naturliga steget, förklarar Harri Mänty. 1999 inleds med en brittisk turné. I slutet på januari inleds en USA-turné tillsammans med Cardigans. Men utlandssatsningen kommer av sig. Istället satsar bandet på sitt fjärde album – det retrospektiva "Hagnesta Hill", som släpps strax före jul.

Ger publiken äran för succén

I Göteborg den 28 januari 2000 drar Kent igång nya turné. Succé, förstås. Fast bandet delar med sig av äran. – Publiken var fantastisk, menar Markus Mustonen. 20 spelningar senare avslutar Kent turnén i ett utsålt Johanneshov i Stockholm. I samband med den engelskspråkiga versionen av senaste albumet gör bandet en omfattande Europaturné, som avslutas med Roskildefestivalen. Men bandet nöjer sig inte. När Kalasturnén drar igång i juli finns Kent med. Under året börjar också samarbetet mellan Cardigans Peter Svensson och Jocke Berg. Det handlar om låtar och produktion av Titiyo. Succé, förstås. – Allt jag kan säga är att det är bra låtar, förklarar Kent-sångaren. 2001 inleds med att Kent tar semester. Men bandet gör i alla fall en spelning på Hultsfredsfestivalen i juni. I oktober påbörjas arbetet med det som ska bli "Vapen & ammunition".

"Rätt och slätt tio pangnummer"

Plattan kommer inte förrän i april 2002 och blir en storsäljare direkt. "Låtarna är rätt och slätt tio pangnummer på raken", skriver GT:s Anders Nunstedt och kallar den en klassiker. Självklart fem getingar i betyg. – Det känns som om vi glider omkring på världens största räkmacka, säger Martin Sköld efter triumfen. Under sommaren gör Kent Thåström och Hellacopters sällskap under Kalasturnén. Under hösten åker gruppen på turné med final i Globen. Spelningen i Göteborg hyllas med orden "Imponerande!" av GT:s recensent. Samtidigt så har Kent hamnat i storgräl med ZTV. Bandet bojkottar tv-kanalen och vice versa. – Detta är en genomrutten skitbransch där man måste följa spelets vidriga regler eller riskera bli utfrusen och ignorerad, rasar Jocke Berg. 2003 tar bandet det lugnt. Men ställer till med en praktfull tillställning på Sveriges nationaldag den 6 juni. En konsert på Stockholms stadion fylls med vitklädda fans.

Dags för ytterligare en milstolpe

DN:s Fredrik Strage kallar konserten "den största nationalistiska manifestationen i svensk rockhistoria". I september blir Jocke Berg pappa till en son. Fram till dess har han jobbat med Lisa Miskovsky och hennes kommande album. Kent vilar sig i form och påbörjar arbetet med nya plattan "Du & jag döden" 2004. När albumet kom i mars i år presenterar Kent sitt svar på Gyllene Tiders sommarsuccé från i somras. En tältturné, där det största tältet tar 18 000. Premiär i morgon i Göteborg. Ytterligare en milstolpe i svensk rockhistoria.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!