Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kemiskt stridsmedel läckte ut från likkista

Här på Västra Frölunda kyrkogård ska en sarkofag konstrueras för att begravningen ska kunna genomföras utan att kemikalier riskerar att nå grundvattnet.Foto: KYRKOGÅRDSFÖRVALTNINGEN
– Jag har aldrig förut varit med om att vi förbjudits att gravsätta en kista på grund av kroppen innehåller livsfarliga kemikalier, säger Katarina Evenseth, begravningschef på kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg.Foto: Anders Ylander

När begravningsbyråns personal skulle öppna kistan som samma dag kommit med flyg från Filippinerna började det sticka i ögon och hals. Det visade sig att kroppen var preparerad med metylbromid, en nervgas som använts som kemiskt stridsmedel. Ett område på 50 meter runt kistan fick spärras av och en anställd föras till sjukhus.

– Vi har aldrig varit med om något liknande, vare sig i Göteborg eller nationellt, säger Katarina Evenseth, begravningschef på kyrkogårdsförvaltningen i Göteborg.

Metylbromid

Metylbromid är en nervgas som även använts för att bekämpa skadedjur och som kemiskt stridsmedel.

Ämnet är förrädiskt eftersom förgiftningssymptomen vanligen inte uppträder förrän efter flera timmar. De aktiva ämnena tar sig igenom läder, gummi och plast och kan ge symptom som sluddrigt tal, balansrubbningar, gångsvårigheter, mental påverkan och kramper.

Att svenskar avlider utomlands och att deras kroppar flygs till hemlandet för begravning är inte ovanligt. Så ingen reagerar den här fredagen i mitten av februari när en kista anländer till Landvetter flygplats och sedan transporterades till kistintaget på Västra begravningsplatsen. Inte förrän fem dagar senare när begravningsbyråns personal kom för att kontrollera kistan och förbereda för begravningsceremonin. När de öppnade emballaget kände de en stark lukt och det började sticka i ögon och hals.

– En person fick uppsöka sjukvården med andningssvårigheter, berättar Peter Göransson.

Kemiskt stridsmedel

Personalen trodde först att det var formalin som använts i prepareringen av kroppen och för kistan till ett annex för att minimera utsläppet. Men när kistan kontrolleras upptäcker man en varningstext med ordet "metylbromid", en nervgas som använts för att bekämpa skadedjur och som kemiskt stridsmedel.

– Vi tog kontakt med både Räddningstjänst, miljöförvaltning och Kemikalieinspektionen när detta hände. De valde att spärra av ett område med en radio på 50 meter från kistan eftersom vätska läckte ut. Till slut fick vi lägga kistan i en ytterkista av zink och löda ihop den för att säkra platsen, säger Peter Göransson, pressansvarig på Fonus.

Bevara kroppen

Troligen har kemikalierna använts för att bevara kroppen under transporten.

– Man kanske ville att den skulle se fin ut om de anhöriga ville ta ett sista farväl. Man kan också ha varit orolig för eventuella smittor i hanteringen av den kroppen, säger Peter Göransson.

Nästa problem var hur kistan skulle kunna begravas. Här har kyrkogårdsförvaltningen och miljöförvaltningen försökt snacka ihop sig i en månad.

Kremering omöjlig

– Det gick inte att kremera kistan. Då skulle vi ha behövt sanera krematoriet i flera veckor och en sådan stängning klarar vi inte, säger Katarina Evenseth, begravningschef på kyrkogårdsförvaltningen.

En vanlig jordbegravningen fungerade inte heller eftersom nervgiften då kunde läcka ut i grundvattnet.

– Men vi har hittat en lösning som miljöförvaltningen har kunnat acceptera. Kroppen ligger i dubbla kistor varav den yttersta är en hermetiskt tillsluten zinkkista. Sen ska denna plastas in med ett speciellt material och placeras i en gjuten kammare för att säkerställa att inga kemikalier når grundvattnet. Det blir nästan som en sarkofag, säger Katarina Evenseth.

Första gången

Det är första gången hon är med om att kyrkogårdsförvaltningen förbjudits att gravsätta en kista.

– Inte ens på nationell nivå har man varit med om något sådant här!

På onsdagen ska de anhöriga titta på den tilltänkta gravplatsen på Västra Frölunda kyrkogård.

- Så fort anhöriga godkänt platsen ska vi skicka över ritningar till miljöförvaltningen på hur kammaren är konstruerad så begravningen kan genomföras.