Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kemiska stridsmedel hittat i havskräftor på Västkusten

Västkustens havskräfta är en av Sveriges finaste råvaror. Foto: STEFAN EDETOFT-EXPRESSEN
Polulära matfiskar: från vänster rödspätta, rödtunga (den drabbade arten) och bergtunga Foto: LEIF JACOBSSON

Kemiska stridsmedel har påträffats i rödtunga och havskräfta i området kring Måseskär utanför Bohuslän, larmar Havs- och vattenmyndigheten i ett pressmeddelande.

Stridsmedlet dumpades i havet under andra världskriget.

–  Vi ser gärna att det införs ett fiskeförbud i området vid Måseskär och vid andra dumpningsområden, men det är fråga som Sverige inte själv råder över, säger Christer Larsson på Havs- och vattenmyndigheten.

Det är efter undersökningar vid vrak i vattnen utanför fyren Måseskär som ligger utanför Orust som man funnit spår av stridsmedel i rödtunga och havskräfta, skriver Havs- och vattenmyndigheten, Hav, i ett pressmeddelande.

Detta tar Hav på så pass stort allvar att man nu vill införa fiskeförbud i området.

Det handlar om två former av det giftiga ämnet som heter diphenylchlorarsine (Clark 1 och Clark 2). Såväl plattfisken rödtunga som havskräftor är synnerligen populära arter på de svenska matborden, vilket Bohusläningen var först med att berätta.

Från krigsbomber

Myndigheten tror att ämnet kommer från stridsmedel.

– Stora mängder av det här stridsmedlet dumpades i havet i slutet av andra världskriget. Det handlar om ett medel som påverkade lungor och andning och som försatte soldaterna ur stridbart skick och det var betydligt effektivare än att använda ett material som dödade soldaterna, säger Christer Larsson, utredare på Hav.

I pressmeddelandet från Havs- och vattenmyndigheten framgår det att de allierade styrkorna dumpade ett stort antal bomber och fartyg väster om Måseskär. Där har de legat sedan dess, på ungefär 200 meters djup.

Sannolikt är det bomber som rostat sönder som är orsaken till att stridsmedlen läckt ut i vattnet.

Också i Östersjön?

Christer Larsson poängterar att det handlar om låga doser, men man tar det ändå på så pass stort allvar att man vill införa fiskeriförbud i vattnen. Och man fruktar att fler vatten runt Sverige kan vara påverkade.

Fyndplatsen ligger inte på svenskt vatten, men däremot i den svenska ekonomiska zonen. Det betyder att myndigheten bara kan införa ett fiskeförbud för svenska fiskare.

– Det är också utländska fartyg där och fiskar dagligen, men för att ge dem ett förbud krävs ett beslut i EU, berättar Larsson.

Myndighetens jurister är igång med att föra upp frågan på EU-nivå.

Fynden vid Måseskär innebär att även fisken i Östersjön kan vara påverkad av kemiska stridsmedel. Där är det också betydligt större områden som använts för dumpning av ammunition, uppger myndigheten på sin hemsida. 

– Vi behöver självklart gå vidare med nya undersökningar där vi tittar på fler arter, större områden och kanske även andra platser, säger Frida Åberg, utredare på enheten för havsplanering och maritima frågor på Hav, i pressmeddelandet. 

"Det är allvarligt"

Medlen Clark 1 och 2 kan vara skadliga för människor. Ämnena angriper i första hand slemhinnor och lungor och kan orsaka nysningar, hosta, huvudvärk, salivavsöndring och kräkningar hos människor, enligt Hav.

– Det är allvarligt att vi hittat kemiska stridsmedel i fisk och skaldjur och i ett område där vi vet att det både pågår ett intensivt  yrkes- och fritidsfiske. Vid trålning rörs även bottensediment upp som  kan sprida de giftiga ämnena vidare, säger Christer Larsson.

– Vi ser gärna att det införs ett fiskeförbud i området vid Måseskär och vid  andra dumpningsområden, men det är fråga som Sverige inte själv råder över.

När kan ett förbud för svenska fiskare införas?

– Så fort som möjligt. Jag skulle tro att det handlar om veckor, säger Larsson som också vill poängtera att vattnen redan innan det senaste larmet varit utmärkta som olämpliga fiskevatten på sjökorten.