Nazistiska nordiska motståndsrörelsen vid en demonstration i Falun. Foto: SVEN LINDWALL
Nazistiska nordiska motståndsrörelsen vid en demonstration i Falun. Foto: SVEN LINDWALL

KD-politikern avgår – köpte nazistpropaganda

Publicerad

Den kristdemokratiske lokalpolitikern Mattias Falk avgår med omedelbar verkan efter att han avslöjats som en återkommande kund i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens webbshop.

– Jag kommer beställa mer grejer därifrån om jag hittar något av intresse, säger Falk till tidningen ETC som avslöjar inköpen.

Mattias Falk är ledamot för Kristdemokraterna i värmländska Kils kommun och ingår i partiets styrelse.

Nu kan tidningen ETC avslöja att han vid sidan av sitt uppdrag också varit återkommande kund i nazistiska Nordiska motståndsrörelsens webbshop, Nordfront. 

I olika perioder har han köpt förintelseförnekande litteratur som "Dog verkligen sex miljoner?" och "Tyskland återfött" av krigsförbrytaren Hermann Göring, men också återkommande beställningar av 300-buntar med flygblad med antisemitiskt innehåll och klistermärken.

Enligt ETC har Mattias Falk också spritt länkar med Nordiska motståndsrörelsens material på internet.

Nu väljer Mattias Falk att lämna sina uppdrag. Något Sveriges Radio Värmland var först att rapportera.

– Min mening var aldrig att skada partiet, säger han till GT.

– Jag har köpt de här sakerna och det har jag gjort i egenskap av privatperson i smyg hemma på min kammare. Det är inget som jag gjort som partimedlem. Jag anser att jag har ett privatliv utanför Kristdemokraterna.

Riktar kritik mot hackare

Mattias Falk säger att han gjorde inköpen hos Nordiska motståndsrörelsen för att han är intresserad, men mer än så vill han inte säga. Han har lovat sitt parti att inte veckla in sig i några djupare resonemang vad gäller skälen för sina inköp. 

Nordiska motståndsrörelsen vid en demonstration.Foto: SVEN LINDWALL

Han nöjer sig med att beskriva sig som intresserad av det han köpt.

– Sedan är inte jag den som delar ut lappar åt motståndsrörelsen, säger han och riktar kritiken mot de som hackat Nordiska motståndsrörelsens webbshops kundregister - och tidningen ETC som han menar driver en vänsteragenda för att skada Kristdemokraterna.

Trodde han var anonym

Kundregistret lades häromveckan upp öppet på internet.

– Om det inte var för det här olagliga dataintrånget så hade jag ju inte gjort den här skadan på partiet. Jag gjorde ju det här utifrån att jag trodde att jag kunde vara anonym.

Men varför ska inte väljarna få veta att en person som de lägger sin röst på, för att de vill ha en viss politik, hemma på sin kammare går in med pengar för propaganda i stora mängder från en rörelse som företräder en helt annan politik?

– Jag har beställt mycket grejer, men vi ska inte gå in på det. Vi ska inte krångla till det här, säger Mattias Falk. 

Relaterade ämnen
Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER