Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

KD–politiker stal två miljoner av partiet – döms till fängelse

En kd-politiker i Skaraborg har dömts till två års fängelse.

En kd-politiker i Skaraborg har dömts till två års fängelse.

Detta efter att han stått inför rätta i Skaraborgs tingsrätt anklagad för att ha förskingrat runt två miljoner kronor ur partikassan.

Politikern har erkänt och döms för grov förskingring.

Tingsrätten meddelade sitt domslut under fredagen.

Man skriver bland annat i domen: ”Den åberopade bevisningen framgår att XX under flera års tid fört över kristdemokraternas pengar till eget konto på sätt åklagaren påstått. Det framgår vidare att han från eget konto fört dessa pengar vidare till utländska mottagare.”

Det var i höstas som kristdemokraterna upptäckte förskingringen. Detta sedan man börjat få ett antal inkassobrev sända till sig.

Politikern har i förhör uppgett att han befunnit sig i en utpressningssituation. Detta skulle vara anledningen till förskingringen.

Han har i förhör sagt:

– Det hela är en soppa utan dess like.

För att få ut arv

Han skulle ha fått ett meddelande om att han fått ett arv från en person som avlidit i cancer. Men för att få ut arvet behövde han betala pengar. Och mer pengar och ännu mer pengar...

Men tingsrätten ledamöter är skeptiska. I domen skriver man: ”Tingsrätten konstaterar att XX själv försatt sig situationen av upplevt tvång. De allra flesta skulle ha insett det orimliga i det påstådda arvet och avstått från vidare åtgärder. Förfarandet har uppenbara likheter med så kallade nigeriabrev. XX har dock uppenbarligen trott på uppgiften om ett kommande arv och betalat för att utfå detta. När hans egna pengar tagit slut har han fortsatt betala, men då med kristdemokraternas medel. Det har således inte varit fråga om ett ansvarsbefriande tvång utan ett handlande i egenintresse; nämligen att få tillgång till arvet.” 

Pågick under fyra år

Tingsrätten anser att det är ostridigt att politikern under åren 2014–2018 överfört bankmedel om sammanlagt 1 998 330 kronor från distriktets bankkonto till det egna kontot. Utöver detta anser man det bevisat att en överföring från lokalföreningens konto på 40 000 kronor till det egna kontot.

Utöver fängelsedomen ska politikern också betala tillbaka pengarna han förskingrat. Dessutom döms han att betala 40 000 kronor i skadestånd till partiet.