KD-kvinnans attack på RFSU: Är propaganda

Foto: Arkiv

Riksdagskvinnan Annelie Enochson (KD) från Göteborg riktar i en motion om sex- och samlevnadsfrågor stark kritik mot RFSU.

"Det kan starkt ifrågasättas om svenska barn i grundskolan ska behöva höra hur sperma smakar eller behöva pilla på RFSU:s glidmedel", skriver hon bland annat.

Kristdemokraternas riksdagsledamot från Göteborg, Annelie Enochson, har lämnat in en motion till riksdagen som handlar om sex- och samlevnadsfrågor. I motionen varnar hon för att sex- och samlevnadsfrågor tas upp i flera olika skolämnen, vilket RFSU (Riksförbundet för sexuell upplysning) förespråkar, skriver Nyheter24.

"Det finns ingen anledning för barn att behöva pressas in i vuxensexualitet och lära sig om 20 olika sextekniker och sexställningar. Det kan starkt ifrågasättas om svenska barn i grundskolan ska behöva höra hur sperma smakar eller behöva pilla på RFSU:s glidmedel eller rulla på RFSU:s kondomer på gurkor på lektioner", skriver Annelie Enochson bland annat i motionen.

"Stort skämt"

Hon vill stoppa RFSU:s "monopol" i skolorna, och menar att RFSU använder skolan som en arena för att sprida sin propaganda, skriver Nyheter24.

– De talar inte om sådana saker som trohet och avhållsamhet, säger hon till Nyheter24.

RFSU har tillsammans med Stockholms läns landsting tagit fram stödmaterial för skolpersonal där det ges tips på hur sexualundervisningen kan integreras i olika ämnen. Där står det bland annat om sexleksaker på tekniklektionerna och kemilektioner om glidmedel, något som Annelie Enochson varken välkomnar eller tror blir verklighet.

– Nej, jag tror inte det, för jag tror att skolorna inser att det här är ett stort skämt, säger hon till Nyheter24.

Omdiskuterade uttalanden

Kristdemokraten Annelie Enochson har flera gånger tidigare hamnat i blåsväder. GT skrev till exempel i våras om när hon skrev på sin blogg om RFSU "som har en homoagenda och anser att hetero är förlegat". 2008 tog hon avstånd från homoäktenskap och jämförde det med incestuösa förhållanden. 2010 kritiserade hon Pridefestivalen: "Jag tycker INTE det är ok att sprida löspenisar och fylla stan med ekivoka budskap", skrev hon då på sin blogg.