Kattungarna lämnades att dö – räddades av Tuva och Alva

De små kattungarna fick namnet Pelle Svans och Maja Gräddnos.
Foto: Privat
Katterna hittades i skogen.
Foto: Privat
Katterna pysslas om.
Foto: Privat

Ljudet av exalterade skator satte familjen Mattsson i Rävlanda på spåren. 

När Tuva, 7, Alva, 5, och mamma Anna förstod vad det handlade om agerade de direkt. 

De hittade kattungarna som hade dumpats i skogen och inledde en räddningsaktion. 

– Det är så roligt att se hur mycket barnbarnen har engagerat sig i det här, säger barnens mormor Lena Mattsson. 

På lördagskvällen hörde familjen Mattsson katter som skrek i skogen utanför deras hus, vilket SVT tidigare skrivit om. De letade men hittade inga spår efter djuren. 

Morgonen därpå kom emellertid ytterligare tecken på att något inte stod rätt till. Den här gången hörde de skator och beslutade sig för att ge sig ut på nytt.

– Min dotter gick ut i skogen och hittade då kattungarna som var helt medvetslösa, berättar Lena Mattsson som följde händelserna från huset. 

Tillsammans med barnen Alva och Tuva tog mamma Anna med sig de små liven in i huset. De pysslade om kattungarna med värmefiltar och gav dem sockervatten. Efter ett samtal till djursjukhuset i Borås kastade de sig i bilen för att åka dit och ge katterna vård.

– Barnen satt helt tysta och spända i bilen. Sjukhuset tog emot oss gratis och katterna fick värme och vätska. Sen piggnade de till mer och mer.

Foto: Privat

Fick namnen Pelle Svans och Maja Gräddnos

Familjen vände hemåt med katterna, som barnen döpte till Pelle Svans och Maja Gräddnos. De köpte kattmat och såg till att katterna hade det bra. 

Trots att omständigheterna såg ljusare ut så tappade Maja gräddnos orken. Katten slutade äta och dog senare under kvällen.

– Han fick inte i sig det han behövde. Alva var jätteledsen. Vi begravde honom i går kväll. Han var så söt så det blev Maja gräddnos trots att han var en hankatt, berättar Lena Mattsson. 

Den ena kattungen klarade sig inte.
Foto: Privat

Stort engagemang kring kattungarna 

Trots det tragiska borfallet fanns ju en liten kattunge kvar att tas om hand. Barnens mamma Anna berättade om händelsen på Facebook och genast började hennes vänner engagera sig.

– Flera vänner erbjöd sig att hjälpa till. En av dem var en tjej vars katt precis fått ungar som var i ungefär samma ålder. Så vi åkte dit mer Pelle Svans, och det har gått jättebra, säger Lena Mattsson. 

Katten har fått en ny mamma

Det visade sig fungera bra. Kattmamman tog emot Pelle Svans som nu diar och ser väldigt nöjd ut. 

– Man undrar ju hur det kommer gå för den lille stackaren, men vi får hjälpas åt sen när han och de andra katterna behöver få ett nytt hem. 

Hur katterna hamnade ensamma i skogen vet familjen inte. Det kan vara någon som velat bli av med dem, eller så är det en vildkatt som fått ungar och sedan kommit bort, tror de.

Barnens härliga insats kommer de sent att glömma.

– Det är så roligt att se hur mycket de har engagerat sig i det här. De har gosat och pysslat om kattungarna. Och det är kul att se att även andra människor engagerar sig så mycket. Sånt blir man glad av när det sker så mycket annat elände i världen, säger Lena Mattsson.