Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kattmördarens sjätte offer hittat i Högsbo

Orolig. "Förfärligt, att en sjätte katt blivit mördad. Men man vet ju inte om fler är dödade men inte hittade", säger Kajsa Raumala, 44, som bor på Riksdalersgatan. Hennes dotters två katter Lova och Bambo är spårlöst försvunna sedan i höstas respektive vintras. "Min dotter har varit och satt upp efterlysningslappar överallt, men vi har tyvärr inte hört ett ljud", säger Kajsa Raumala vidare.Foto: Lennart Rehnman

GÖTEBORG. Ännu en katt har dödats i Högsbo.

En man i 25-årsåldern gjorde det makabra fyndet när han kom hem vid tretiden på lördagsnatten.

– Den var placerad på ett uttänkt sätt precis framför porten. Det var verkligen olustigt, hemskt att se. Men mest blir man förbannad, riktigt arg, säger han.

Detta har hänt

10 mars: En svartvit katt hittas utanför en port, upphängd i ett träd på Julianas gård i Högsbo.

12 mars: Boende i Högsbo hittar en gul och vit katt med uppskuren mage, täckt med en svart plastpåse.

21 mars: Ännu en katt hittas uppskuren, denna gång utanför en port på Riksdalersgatan. På platsen finns inga blodspår, något som kan tyda på att kroppen flyttats från en annan plats.

31 mars: En man i 30-årsåldern anhålls på eftermiddagen, skäligen misstänkt för djurplågeri. Samma kväll hittas en katt död.

2 april: Någon sätter upp ett brev på en port i Högsbo: "Jag ville visa att ni gripit fel person så jag dödade ytterligare en katt" stod det bland annat i brevet. Samma dag släpps den misstänkte mannen som anhölls några dagar tidigare.

8 april: Ännu en katt hittas med uppskuren mage på Riksdalersgatan.

21 april: En katt hittas död på Riksdalersgatan.

I lördags natt drabbades Högsbo av sin sjätte dödade katt - Riksdalergatan av sitt tredje.

Men till skillnad från de tidigare gångerna hittades den här katten inte med uppsprättad mage.

– Nej, jag såg ingenting sådan, det fanns inga synliga skador eller blodspår. Men jag rörde inte på den, det var verkligen svårt att se på katten, säger mannen i 25-årsåldern.

Han lyckades i alla fall titta på halsbandet som den svart/brun/vit-spräckliga katten hade runt halsen i hopp om att där skulle finnas telefonnummer till ägaren. Men det fanns inget.

– Jag tänkte att den som gjort det här ligger väl i buskarna och väntar på att någon ska hitta katten för att få en extra kick av det, säger upphittaren.

Då såg han en man, som han upplever vara i 30-årsåldern, i buskarna. Han gick fram och konfronterade mannen.

– Jag sa ”jag har sett en död katt” och då svarade han bara så här: ”Nämen, de skulle hålla alla katter inne”.

Han berättar att han bad mannen att stanna och vänta, något denne inte ville.

Upphittarens sambo, som var hemma hela kvällen, hörde grannar komma och gå i porten fram tills hon somnade vid 12-tiden och menar att katten alltså måste ha placerats ut någon gång mellan tolv och tre då pojkvännen kom hem.

– Personen som gör det här måste ha is i magen. På lördagsnätterna passerar massor av människor förbi här då varenda kotte är på väg hem från krogen, säger hon.

 

Djurvännen Rose-Marie Ottsjö, 59, bor mitt emot huset där den senaste döda katten hittades.

– Det här är fasansfullt, jag blir så ledsen. Vad ska ske härnäst - tänker kattmördaren fortsätta med att ge sig på folk, undrar hon.

Karl Rosenqvist, 36, är en av initiativtagarna till manifestationen som hölls på Axel Dahlströmstorg för en vecka sedan och ägare till Birk som dödades i mars.

– Jag tror det kommer bli oroligare i Högsbo igen. Först var alla bara rädda, sedan blev folk mer och mer frustrerade. Nu har den här frustrationen gått över i ilska, som de bland annat skriver om på nätet. Jag är rädd att folk ska gå ut och ge sig på varandra. Så nu hoppas jag att polisen ska få tag på gärningsmannen, säger Karl Rosenqvist.

Polisen drog direkt slutsatsen att den här senaste döda katten har samröre med de tidigare djuren som påträffats mördade och jobbar för fullt med fallen.

Har ni hittat och underrättat ägaren?

- Nej, inte ännu på grund av tekniska problem. Men katten var chipmärkt, så det finns uppgifter som gör att vi kan komma i kontakt med ägaren, säger Ulrika Johannisson jourkommissarie vid Göteborgspolisen.

Det var en man som uppträdde misstänkt på platsen. Har ni varit i kontakt med honom?

– Nej, det har vi inte varit.

Vet ni vem det är?

– Det kan jag inte uttala mig om i nuläget.

 

I slutet av mars anhölls en man i 30-årsåldern, misstänkt för djurplågeri. Han släpptes efter några dagar men är fortsatt misstänkt. Enligt Ulrika Johannison vid polisen finns det inget som tyder på att mannen skulle ha något samband med söndagens händelse.

Ni kan inte avfärda det heller?

– Jag vill inte uttala mig i den frågan i och med att jag inte är handläggare i ärendet, säger Ulrika Johannisson.

Mannens advokat, Lars-Göran Fredriksson, har inte blivit kontaktad av polisen under söndagen. Han hade senast för en vecka sedan kontakt med sin klient, som inte är avskriven från utredningen.

– Han förnekar. Och såvitt jag vet så har väl misstankegraden krympt till egentligen ingenting, säger Lars-Göran Fredriksson.

Hur mår din klient?

– Han mår inte bra, det kan man lugnt säga. Och han har varit utsatt för en del attacker på nätet, av folk som är förbannade, säger Lars-Göran Fredriksson.