Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katten Zorro räddad – efter två dagar i trädet

Katten Zorro hade suttit fast högt uppe i ett träd i Hedvigsberg och ägare Seth Bergqvist visar dottern Vilda var.Foto: Privat
"Jag ställde mig på kranräcket i korgen greppade Zorro i nackskinnet, jag skulle bara få ner honom", säger Linda Tunström ägare till Zorro.Foto: Privat
"Det var på gränsen att min kran skulle räcka, de fick verkligen sträcka sig i korgen", säger Tobias Björkman, 27, hjälte i räddningsaktionen. Foto: Privat
"För mig var det självklart att hjälpa till. Det är inte varje dag man plockar ner en katt", säger Tobias Björkman, som jobbar på transportförmedlingsföretaget K Åsbergs Åkeri AB.Foto: Privat

I två dygn var katten Zorro fast i ett 18 meter högt träd – tills Andreas Kruse, 34, av en slump åkte förbi. Han larmade sin kollega som blev räddaren i nöden med sin kranbil.

– Det var på gränsen att min kran skulle räcka, de fick verkligen sträcka sig i korgen, säger Tobias Björkman, 27, hjälte i räddningsaktionen.

Katten Zorro hade suttit fast högt uppe i ett träd i Hedvigsberg i två dygn förra veckan. Men när Andreas Kruse, 34, körde förbi och ringde krankontakten Tobias Björkman kunde Zorro äntligen komma ner på fast mark igen.

– Det var en jädra folksamling där, jag gjorde vad jag kunde och kontaktade en samarbetspartner som jag visste hade en kran som kunde få ner katten, säger Andreas Kruse.

Samarbetspartnern Tobias Björkman hade precis sjunkit ner i soffan efter en lång jobbdag när Andreas Kruse ringde vid 19-tiden på onsdagskvällen.

– För mig var det självklart att hjälpa till. Det är inte varje dag man plockar ner en katt, säger Tobias Björkman, som jobbar på transportförmedlingsföretaget K Åsbergs Åkeri AB.

Många försök att få ner Zorro

Försöken att få ner katten Zorro hade varit många och långa, man lockade med mat utan resultat och inte heller djurambulansen som blev inkopplad hade lyckats få ner kissen.

– Det var på gränsen att min kran skulle räcka, de fick verkligen sträcka sig i korgen för att nå katten, berättar Tobias Björkman och beskriver att trädet var alldeles för smalt för att klättra upp i.

Det var kolsvart med regn och blåst och Tobias syster och Zorros ägare Linda Tunström, 27, hjälptes åt att få ner katten.

– Jag stängde av känslorna när jag märkte att det var ytterligare en meter kvar, men jag är enveten, säger Linda Tunström och fortsätter:

– Jag ställde mig på kranräcket i korgen greppade Zorro i nackskinnet, jag skulle bara få ner honom.

Fast i två dygn

Zorro som varit fast på de smala grenarna i två dygn i regn och rusk var rädd och utmattad.

– Jag förstår inte hur han lyckats balansera på två små grenar som han hållit sig fast i, men han är en skeppskatt med extra tummar. Jag såg att han nästan inte hade någon ork att hålla sig kvar när jag äntligen fick fatt i honom, säger Linda Tunström.

Väl nere på marken kände familjen Tunström en oerhört lättnad.

– Jag är så tacksam för alla grannar som stöttade oss och att Andreas och Tobias kunde hjälpa till så akut och bryr sig. Om de inte haft kontakter och kranen hade inte Zorro kunnat räddas.