Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katten Selma försvann – nu är hon fast på Åland

Mimmie Ruus trodde att det var ett bluffsamtal. Foto: Privat
Katten Selma åkte från Gråbo till Åland. Foto: Privat

Katten Selma försvann i början av september från Gråbo, några mil utanför Göteborg. 

En månad senare befinner hon sig på Åland, dit hon liftat på egen hand med bil och sedan färjan.

– Det var jättekänslosamt, jag trodde aldrig att vi skulle få se henne igen eller få veta vad som hänt henne, säger Selmas matte Mimmie Ruus. 

Att ta sig från Gråbo i Lerums kommun till Västersnäs på Åland är en bra bit, särskilt när man är en liten katt.

Selma försvann den 8 september i år i Gråbo. 

Nu en månad senare finns hon hos Katthjälpen på Åland. Historien är så osannolik att matte Mimmie Ruus först inte trodde på informationen hon fick när Katthjälpen lyckades lokalisera henne genom Selmas chip, vilket Göteborgs-Posten också skrivit om.

– Jag hade fått ett samtal från ett finländskt nummer, och jag har läst så mycket om bluffsamtal från utlandet så jag tänkte att: ”Nej, nej, mig lurar ni inte”. Hur skulle våran lilla katt ha hamnat på Åland? Sen fick jag ett meddelande på Messenger och då såg jag bilden och förstod direkt att det var Selma.

 Äntligen vågade Mimmie tro att Selma faktiskt fanns på Åland. 

– Det var jättekänslosamt, jag trodde aldrig att vi skulle få se henne igen eller få veta vad som hänt henne, säger hon.

Är på Åland ett tag till 

Tillsammans med Katthjälpen har Mimmie och hennes man nu kunnat lägga ett pussel om hur den lilla katten hamnade så långt hemifrån.

– Jag frågade min man, han spelar på båtarna ibland, när han varit där sist och det var den 8 september, säger Mimmie Ruus.

Selma hade helt enkelt klättrat in i bilsläpet och gömt sig. Och sedan gått av inne på bildäck på Ålandsfärjan. 

– Sen har vi fått veta att personalen kelade med henne och att de trodde att hon hörde hemma på Åland så då släppte de av henne där. 

Selma får dock inte komma hem till Västsverige efter sitt äventyr än på ett tag.

– Ja, hon är ju illegal invandrare där nu kan man säga, haha. Hon var tvungen att få ett pass och en rabiesspruta och sen måste man vänta i 21 dagar så den 30 oktober åker vi dit för att hämta hem henne, säger Mimmie Ruus.