Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katten Sally föll offer för kattplågare

Katten Sally blev bara 2,5 år efter att någon skurit upp henne och dragit sönder hennes svans.
Foto: Privat
Alexia Agersten hittade grannkatten Sally.
Foto: Privat
Röntgenbilden på Sallys svans visar hur kotorna separerats.
Foto: Privat
Alexias inlägg om vad som hänt på Facebook.
Foto: Privat

Katten Sally hade skurits upp och hennes svans var dragen så pass mycket ur led att den knappt fungerade.

Ändå tog hon sig hem till husse i Sävedalen. På djursjukhuset sa veterinären att det var bland de värsta de sett och Sally fick somna in.

Nu vill ägaren – och grannen som hittade det skadade djuret varna andra för den potentiella kattplågaren.

– Det är så sjukt och rått och brutalt. Jag hoppas att vi når ut till allmänheten så att de är vaksamma, säger Sallys Husse Peter Werme.

När grannkatten Sally kom hem på natten till fredag förstod Alexia Agersten snabbt att allt inte stod rätt till.

– Hon satt inte utanför sin dörr som hon brukar göra utan utanför min dörr. Men hon gav ingen respons. Hon brukar vara kelig och gosig mot de hon känner, annars är hon väldigt skygg. Men något var fel, säger hon.

När hon närmade sig Sally upptäckte hon att katten blödde. Underlivet var sönderskuret och pälsen var full av blod.

– Det första jag tänkte var att någon gjort detta mot henne. Hon var inte illa tilltufsad i övrigt och det brukar de ju vara om det varit i slagsmål till exempel.

"Någon hade skadat Sally"

Alexia insåg snabbt allvaret och väckte sin granne som äger Sally.

Peter Werme hade knappt hunnit somna då han firat sin sons student när Alexia knackade på dörren.

– Min första tanke var att hon blivit påkörd, sen när vi till slut kom in till djursjukhuset så insåg jag att det här inte handlade om någon olycka. Någon hade skadat henne avsiktligt.

Han berättar att personalen på sjukhuset sa att det här var bland de värsta de sett. Sally hade ett snitt på nio centimeter på sin baksida och det var över fyra centimeter mellan kotorna i svansen.

I rapporten skriver veterinären att skadan på svansen troligtvis inträffat på grund av ett kraftigt drag eller ryck i svansen och att skärsåren hade jämna och fina kanter och liknar en snittyta.

– Att hon klarade att ta sig hem är helt otroligt, sa de till mig. Hon var verkligen illa däran, man kunde se hennes skelett. Det var fruktansvärt, säger Peter Werme.

"Vem gör sådant här?"

Han fick fatta det jobbiga beslutet att låta Sally somna in för gott. Han anmälde händelsen till polisen och fick sedan ett samtal från djursjukhuset som även de anmält det som hände Sally.

Familjen har haft henne sedan hon var kattunge och hon han bara bli två och ett halvt år.

– Vi är förkrossade. Vem gör något sådant här mot ett litet djur. Det här är något man läser om och som inte ska hända en själv.

Även Alexia var mycket illa berörd av det som hänt Sally. Hon är själv kattägare och efter noga övervägande valde hon att skriva ett inlägg på Facebook för att informera om det fruktansvärda som hänt.

– Folk behöver få veta vad som hänt. Den som gjort detta måste åka dit och då måste informationen komma fram.

Hon fortsätter:

– För hur långt är steget egentligen. Kan man skada en liten katt kanske man också kan skada en annan människa. Eller ett barn.