Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katten Bamse räddade kompisen

Bamse till vänster och Mindii till höger är mer än vänner – de är bästa vänner.Foto: Sanna Emanuelsson / NWT SANNA EMANUELSSON

Snäll mot alla. Räddar sina vänner ur knipa. Mysig och fluffig. Katten Bamse är en katt värdig namnet.

I helgen räddade han sin kompis Mindii som satt fast utan mat och vatten i två dygn. En händelse som Sanna Emanuelsson själv berättat om på Nwt.se.

– Jag ska köpa ett paket torsk som tack, säger Sanna Emanuelson, Mindiis matte.

Katterna Bamse och Mindii är vänner. Bästa vänner skulle man nog kunna säga. Varje morgon klockan 7 dyker Bamse upp hemma hos Sanna Emanuelsson för att hämta sin kompis Mindii. Bamse är enligt henne en ståtlig herre på fem år, som spatserar lugnt på gatorna. Mindii, som precis fyllt ett, skuttar glatt efter.

– De nospussas varje morgon innan de ger sig av, berättar Sanna Emanuelsson.

Under torsdagen märkte familjen att något var fel. Mindii, som fortfarande är lite försiktig av sig, brukar dyka upp ungefär en gång i halvtimmen för att visa att han mår bra. Men på torsdagseftermiddagen hade han varit borta flera timmar.

– Det kändes inte alls bra, så vi gav oss ut och letade allihop, säger Sanna.

Nära familjens bostad ligger en skogsdunge, där det ofta befinner sig många katter. Ibland hör man att det är slagsmål mellan dem.

– Jag blev orolig att han kanske hade blivit skrämd och klättrat upp i ett träd eller något, säger Sanna.

Hon och familjen letade i skogsdungen och runt sin bostad i två dagar utan att hitta något spår av sin älskade Mindii.

Bamse kom till undsättning

Under hela sökinsatsen hade Bamse, områdets kattväktare, suttit på vägen och blickat bort från skogsdungen. Ingen letade åt det hållet han tittade åt, och på lördagen fick det räcka. Utan dunderhonung tog Bamse tag i situationen.

– Jag stod och pratade med en granne om vart Mindii kunde finnas. Då kom Bamse fram till mig och vände tvärt åt ett annat håll.

Varför Sanna valde att följa efter den ståliga Bamse vet hon inte riktigt.

– Man blir ju så där löjlig när man har katt. Pratar med dem på bebisspråk och så. När jag pratar så med Bamse stirrade han bara på mig och satte av. Så jag följde efter, säger hon.

Inte långt därifrån stannade Bamse upp, framför ett garage. Därinne satt familjen Emanuelssons älskade katt Mindii fast.

– Han hade i panik försökt gräva sig ut, så trampdynorna blödde och klorna var borta på framtassarna, säger Sanna.

Efter 45 minuter kunde man tillslut befria Mindii som var helt slut.

– Först tog vi honom till veterinären. Sen kräktes han och sov resten av lördagen, säger Sanna.

Bamse, som har ett rykte om sig att ta hand om mindre katter i området, kommer att få belöning för hjälteinsatsen.

– Torsk är tydligen hans favorit, så jag ska köpa ett paket till honom, säger Sanna.

På söndagen var ordningen återställd. Mindii mådde bättre och Bamse dök upp klockan 7 för att nospussas och ta med sig ynglingen på nya äventyr.