Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Katt hittades halshuggen – serverad på en tallrik

Följ senaste nytt i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Här, på en tallrik, hittades kattungen halshuggen av en 11-årig pojke.
Foto: Polisen
En man står nu åtalad för djurplågeri vid Skaraborgs tingsrätt.
Foto: ALEX LJUNGDAHL / ALEX LJUNGDAHL EXPRESSEN

En 11-årig pojke hittade en till synes halshuggen kattunge på en tallrik, utomhus i Skövde.

Nu har en man åtalats, misstänkt för djurplågeri.

”Han la kattungen på en tallrik och ställde sedan tallriken med kattungen utanför adressen för att enligt honom mata kråkorna”, framgår i ett PM skriver av patrullen som larmades till platsen.

Den makabra synen mötte den 11-åriga pojken i närheten av en adress i Skövde i april i år.

En svart liten kattunge låg med huvudet avskilt från kroppen på en blommig tallrik i gräset, och pojkens mamma kontaktade polisen.

En patrull skickades till adressen, där en enligt PM:et berusad man mötte dem i dörren. När han fick frågor om kattungen svarade han att han haft ihjäl den tidigare samma dag, och att han ”tog den i nacken och skar av huvudet. Han la kattungen på en tallrik och ställde sedan tallriken med kattungen utanför adressen för att enligt honom mata kråkorna”.

När patrullen ifrågasatte hans beteende gick mannen ”i försvarsläge”, men blev vänligare inställd när han förstod att ett barn hittat katten och blivit väldigt ledsen av vad han såg. 

Men mannens version av händelsen förändrades när han senare förhördes.

– Jag nöp henne i nacken så det gick rätt fort. Huvudet lossnade inte utan det måste varit fåglarna som var ute på gården, säger han då.

Veterinären: ”Mycket plågsamt”

Enligt honom föddes två kattungar hemma hos honom dagen innan en av dem hittades död. Den hade inte klarat av att dia sin mamma, var ”svag och liten”, och han förstod att den inte skulle överleva.

Han menar att han hade tänkt begrava kattungen efter att han dödat den, men att han fastnade i ett telefonsamtal när han gick för att hämta en spade.

Mannen har nu åtalats vid Skaraborgs tingsrätt, misstänkt för djurplågeri. I ett yttrande av Institutionen för husdjurens miljö och hälsa, på Sveriges lantbruksuniversitet, skriver en veterinär: ”Baserat på ovanstående material kan konstateras att den aktuella kattungen avlivats på ett otillåtet sätt. Att avliva ett djur som är vid fullt medvetande genom att skära halsen av djuret anses vara mycket plågsamt”. 

Veterinären skriver också att man kan utgå ifrån att kattungen ”upplevt stark smärta”, och att den med största sannolikhet även upplevt psykiskt lidande i form av stress och ångest. 

Enligt Jordbruksverkets föreskrifter om avlivning av djur är halshuggning en förbjuden avlivningsmetod för katter, och för de arter där det är tillåtet måste djuret ha sövts ner innan.

Man konstaterar också i yttrandet att den misstänkte mannens förklaring om att det borde ha varit kajor eller kråkor som skilt kattungens huvud från kroppen är uteslutet, eftersom ”kajors näbb är dock relativt liten och har definitivt inte förmågan att prydligt ”klippa av” halsen på en nyligen dödad kattunge”.

Mannen nekar till brott.

SE MER: Bonden till attack mot djurrättskämpe

Djurrättsaktivister skulle avslöja missförhållanden på farm i England i somras – då gick grisbonden till attack.