HADE BORRELIA. Katja Alm, 21, fick diagnosen borrelia - efter flera år. Foto: Anders Ylander
HADE BORRELIA. Katja Alm, 21, fick diagnosen borrelia - efter flera år. Foto: Anders Ylander

Katja, 21, utreddes för tumör - hade borrelia

Publicerad

21-årig Katja Alm från Göteborg var sjuk - men ingen visste riktigt varför.

Hon utreddes för en rad olika sjukdomar innan läkare utomlands till slut konstaterade att det rörde sig om borrelia.

– Det var en otroligt jobbig tid, jag mådde så dåligt, säger Katja Alm.

På lördagen uppmärksammades borrelia-uppropet i ett trettiotal länder världen över. I Göteborg lyser Lisebergshjulet grönt och på eftermiddagen medverkade ett 50-tal personer i en marsch genom stan för att uppmärksamma sjukvårdens brister i diagnostik kring sjukdomen.

21-åriga Katja Alm från Göteborg är en av de som drabbats.

– Jag snurrade runt inom sjuvården i tre år innan jag träffade på någon som kunde ge mig rätt diagnos, säger hon.

Fick sluta med friidrott

Insjuknandet kom när hon var 16, efter en resa till Åland.

– Jag fick en slags influensa och blev aldrig riktigt av med den. Jag har alltid varit en pigg och glad tjej men tappade all ork. Jag tränade friidrott sex dagar i veckan och var väldigt aktiv men var tvungen att sluta. Jag älskade verkligen friidrott så det var jättejobbigt att sluta, jag vill inte ens tänka på det, säger Katja Alm.

Plötsligt var hon trött, orkade ingenting. Det blev till och med svårt att hänga med i vanliga samtal. Vänner försvann.

– Det tar allt ifrån en, säger Katja Alm.

Utreddes för tumör

Under de tre åren som det tog att få rätt diagnos träffade hon ett 50-tal läkare och var inlagd flera gånger.

– Jag har blivit utredd för hjärntumör till exempel. Sedan upptäckte de hjärtproblem och pratade om pacemaker, säger Katja Alm.

Hon berättar att det var tungt att leva i ovisshet om vad som var fel.

– Det var en otroligt jobbig tid, jag mådde så dåligt. Det var jättetungt. Det var nästan en lättnad när de pratade om hjärntumör och annat, för jag ville ju bara veta vad det var. Det allra värsta var när de fick tillbaka alla provsvar och konstaterade att de fortfarande inte visste, säger Katja Alm.

Till slut blev hon skickad till psykologer.

– "Det sitter i huvudet" sa vissa läkare. Men jag känner mig själv och visste att det inte var något sånt. Att inte bli trodd på och tagen på allvar, det var det värsta, säger Katja Alm.

"Tror att jag är frisk nu"

Till slut träffade en person som drabbats av borrelia, och som sökt hjälp i Norge och Tyskland. Katja Alm gjorde detsamma, och fick diagnosen borrelia och twar.

– Jag blev lättad över att veta, men samtidigt var det jobbigt för jag visste att det var så svårt att få hjälp för det här i Sverige, säger hon.

Via Tyskland fick hon antibiotika.

– I vintras fick jag en intravenös kur och det var efter det jag kände at jag fick livet tillbaka, säger Katja Alm.

"Tror jag är frisk"

Hon hoppas att fler i framtiden ska kunna få diagnosen tidigare, och att sjukdomen ska tas på allvar.

– När fler drabbas kommer det att uppmärksammas mer, säger Katja Alm.

Det har gått snart fem år sedan hon blev sjuk. I dag bor Katja Alm i Jönköping och pluggar till biomedicinsk analytiker.

– Jag har inte fått alla provsvaren än, men jag tror att jag är frisk nu, jag har fått tillbaka min energi och känner igen mig själv igen.

Adrianna Pavlica
Adrianna Pavlica

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER