Katja Lammi hittade igelkotten på sin hundpromenad. Foto: PRIVATKatja Lammi hittade igelkotten på sin hundpromenad. Foto: PRIVAT
Katja Lammi hittade igelkotten på sin hundpromenad. Foto: PRIVAT
Igelkotten hittades spetsad på en mäklarskylt i Ulricehamn. Foto: PRIVATIgelkotten hittades spetsad på en mäklarskylt i Ulricehamn. Foto: PRIVAT
Igelkotten hittades spetsad på en mäklarskylt i Ulricehamn. Foto: PRIVAT

Katja, 19, hittade igelkott – spetsad på mäklarskylt

Publicerad

Katja Lammi, 19, märkte hur hunden plötsligt reagerade på något vid grannhuset.

När hon kom närmre såg hon en igelkott – spetsad till döds på en mäklarskylt.

Nu varnar hon andra för att släppa ut sina katter i området.

– Jag förstår inte hur man kan vara så hjärtlös mot ett hjälplöst djur, säger hon.

I förra veckan var Katja Lammi, 19, ute på en promenad med sin hund hemma i Ulricehamn. På väg hem såg hon hur en mäklarskylt stod placerad på ett udda ställe vid grannhuset. När hunden plötsligt började dra i kopplet, gick hon fram för att undersöka skylten.

Synen som mötte henne fick henne att rygga tillbaka.

– När jag kom fram såg jag att skylten var nertryckt i en igelkott. Jag blev både ledsen och skärrad. Min spontana tanke var att igelkotten fortfarande levde när de tryckte ner skylten, säger hon.

 

LÄS MER: Unga sparkade ihjäl och spetsade igelkott 

 

Uppmanar djurägare att hålla koll

Hon ringde direkt sin sambo, som också kom ut och undersökte igelkotten. Däremot anmälde hon aldrig det misstänka djurplågeriet till polisen.

– Jag tänkte att polisen inte skulle göra något åt det, de bryr sig inte ändå om sådant här, säger hon.

Samma dag publicerade hon en bild på den spetsade igelkotten på sin Facebook. Där uppmanar hon också folk i området att hålla sina katter inomhus.

– Jag tycker att det är för jävligt, rent ut sagt. Jag förstår inte hur man kan vara så hjärtlös mot ett hjälplöst djur. Och kan man göra så mot en igelkott kan man lika gärna göra det mot andra djur. Jag vill inte hitta våra katter ihjälslagna eller spetsade på en skylt, säger hon.

Flera igelkottar har hittats dödade i sommar.Foto: CHRISTER WAHLGREN/EXPRESSEN

 

LÄS MER: Igelkott användes som fotboll – dog 

 

Flera dödade igelkottar i sommar

Under sommaren har flera fall av dödade igelkottar uppmärksammats. I Vimmerby sparkades en igelkott till döds av ett ungdomsgäng – och spetsades sen på en påle. Och i Upplands Väsby hittades en annan igelkott som krossats med en sten.

Igelkotten är – precis som alla andra vilda däggdjur och fåglar i Sverige – fredade enligt jaktlagen. Det innebär att det inte är tillåtet att fånga, döda eller skada igelkottar.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER