SPELAR I GÖTEBORG. I morgon spelar Katie Melua på Lisebergshallen. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM
SPELAR I GÖTEBORG. I morgon spelar Katie Melua på Lisebergshallen. Foto: STEFAN SÖDERSTRÖM

Katie hatar att jämföras med Amy och Lilly

Publicerad
Uppdaterad
GÖTEBORG. Hon är 23 år.
Slog igenom som 18-åring.
Men hon hatar att jämföras med Amy Winehouse och Lilly Allen.
- Alla försöker klumpa ihop alla unga, kvinnliga artister. Det är så trist, suckar Katie Melua.
När Amy Winehouse har tur- och returbiljett till rehabklinikerna och Lilly Allen spårar ut offentligt, så håller Katie Melua en lägre profil.

Försöker undvika trubbel

- Jag försöker att inte hamna i trubbel då jag jobbar. Det är precis som jag har lärt mig att ha två identiteter - en privat och en då jag arbetar, säger hon och suckar.
- Det är verkligen urtrist att klumpa ihop alla unga, kvinnliga artister. Vi är alla olika individer.
Hon suckar många gånger under intervjun.
Trots att det är en telefonare så hörs det tydligt hur hon drar djupa bloss på cigaretten hon röker.
När någon kommer in i rummet pratar hon ogenerat med den personen, suckar och kommer tillbaka till intervjun med en avmätt ursäkt.

En miljonsäljare

Katie Melua blev med sin debut "Call of the search" en miljonsäljare.
Två album senare har hennes status ökat ytterligare.
Den 18 september i Sydafrika började hennes största turné någonsin.
- Det blir stor skillnad mot tidigare. Alla låtar kommer visualiseras, säger hon.
Men är inte Europaturnén en uppvärmning till spelningarna i Storbritannien sedan?
- Nej, verkligen inte. Men jag gillar att avsluta mina turnéer i Storbritannien. Den europeiska publiken är mycket bättre. Hemma kan det vara rätt så tufft och kritiskt, förklarar hon.
Ditt hemland, Georgien, blev invaderat av Ryssland i mitten av augusti. Vad var din reflektion då det hände?
- Det var overkligt. Hur skulle du själv reagera om någon invaderade ditt land? Men känslomässigt har jag inte hunnit ta det till mig.
Finns det något som du som artist kan göra för ditt land?
- Jag önskar det. Kanske någon humanitär insats. Men jag är ju trots allt bara en musiker. Det här är både för privat och personligt för att jag ska offentliggöra min inställning. Men jag kommer definitivt åka tillbaka - det är ju där min familj finns.
I morgon, den 9 oktober spelar hon i Lisebergshallen i Göteborg.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER