Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Katastrofen Scandinavian Star förklaras i ny rapport

1990 dog 159 personer när Scandinavian Star eldhärjades.
Foto: LENNART REHNMAN
Uppgifter talar om att det kan ha varit 500 grader varmt på båten.
Foto: DALSNES, TOR ARNE / SCAN-FOTO

Branden på Scandinavian Star tog 159 människors liv natten 1990.

Trots spekulationer finns det inga bevis för att det var ett sabotage som låg bakom katastrofen, visar en ny utredning.

Samtidigt som rapporten nu kommer ut – får norska myndigheter kritik för hanteringen av tragedin.

I 27 år har den mytomspunna fartygskatastrofen lämnat ovisshet omkring sig – nu kan ett svar finnas.

Färjan Scandinavian Star var på väg från Oslo till danska Fredrikshamn när den började brinna. Ombord på fartyget fanns 483 människor. 

När lågorna slog upp befann sig fartyget i Skagerrak utanför Lysekil. Branden som tog 159 människors liv ägde rum natten till den 7 april 1990. Nästa alla som dog var norska medborgare. I 45 minuter brann båten.

Brandens förlopp har under åren lett till många spekulationer om att det var flera olika sabotörer som tände på i olika delar av fartyget, men utredningen från en norsk kommission – ledd av domaren Frank Kjetil Olsen – finner nu inga bevis för det. Enligt utredningen, som nu lämnats till parlamentet stortinget i Norge, kan brandförloppet förklaras av överhettning i fartygets stålkonstruktion.

Detta rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB.

Försäkringsbedrägeri skrivs borts på Scandinavian Star

Inte heller finner kommissionen, eller tidigare polisutredningar, något som tyder på att ett försäkringsbedrägeri ligger bakom. Ingenting antyder att ett sådant agerande skulle ligga i rederiets intresse.

Samtidigt får nu norska myndigheter ta emot kritik – särskilt hälsodepartementet och direktoratet för hälsa. Den långsiktiga uppföljningen av anhöriga, överlevande och deras familjer är förkastligt dålig, enligt rapporten.

"Det var döda kroppar överallt"

Den första brandmannen som kom fram till Scandinavian Star var Ingvar Brynfors. I en tidigare intervju har han om händelsen sagt:

– Om jag berättade vad vi upplevde skulle du inte tro mig. Det var döda kroppar överallt.

Den norska tidningen VG har tidigare presenterat uppgifter som slagit fast att det var upp till 500 grader i vissa delar av färjan under brandnatten.


Ingvar Brynfors.
Foto: LARSERIC LINDEN / GT/EXPRESSEN

Följ utvecklingen i GT:s app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.