Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Katarinas barn mobbas – för sin mammas jobb

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Katarina arbetar på en intensivvårdsavdelning på ett sjukhus i Västsverige. OBS! Genrebild.
Foto: JENS CHRISTIAN
”De tror att vi är smittade och skickar hem barnen”, berättar sjuksköterskan Katarina. OBS! Genrebild och montage.
Montage: Montage
OBS! Genrebild.
Foto: COLOURBOX

På intensivvårdsavdelningarna runtom i landet hyllas personalen för sitt arbete. 

Men är man IVA-sköterska möts man också av fördomar och rädsla. 

Katarina, 48, berättar om hur hennes barn blir utfrysta – på grund av mammans jobb. 

– Andra föräldrar skickar hem barnen från lekplatsen och låter dem inte leka med andra, berättar hon.

Katarina jobbar som IVA-sköterska på ett sjukhus i Västsverige och beskriver att de har mycket att göra. Men sammanhållningen bland personalen är också stor och hon får mycket uppskattning för det arbete hon gör. 

– Vi blir ju hyllade i media och jag tycker att vi är väldigt tajta trots att läget är pressat, säger hon. 

Men hennes arbete på intensivvårdsavdelningen har också inneburit en tuff period under coronatider – i privatlivet. Detta eftersom hon möts av okunskap och upplever att hon blir utfryst av sin närmaste omgivning. Exempelvis grannar och bekanta. 

– Det har blivit ett jäkla påhopp och det grundar sig i okunskap, berättar Katarina. 

– Folk har frågat oss om vi får lov att umgås med våra familjer efter arbetet och ifrågasätter om vi får gå och handla i affären. De säger att vi borde fundera på att handla mat på nätet i stället för att utsätta andra för risk. 

Barnen blir utfrysta

Katarinas barn har också skickats hem från lekstunder på offentliga platser med grannars barn, på grund av andra föräldrars rädsla. 

– De säger att ”din mamma jobbar på sjukhuset och det är nog inte så bra om du är med och leker just nu”. Jag försöker förklara så gott det går för barnen, men de blir ledsna när de inte kan vara med.

Katarinas barn är under tio år och ifrågasätter också varför de inte får vara med och leka med de andra. Enligt Katarina grundar sig utfrysningen i en fördom om att IVA-sköterskorna bär på coronasmittan och har högre risk än andra att smitta. 

– Det bygger på okunskap och visst, man läser att det är brist på skyddsutrusning och så vidare. Jag kan inte tala för alla enheter men på IVA har vi det bra med skydd och vi är inte mer smittbärare än någon annan i samhället. Tvärtom är vi utbildade och har hög medvetenhet kring det, säger hon. 

Vill bemöta okunskapen

Katarina vill därför skicka en uppmaning och balansera bilden som hon mötts av. 

– Jag har försökt förklara att det är mycket farligare för folk att gå till affären och handla. Man vet inte vem som har tagit i kundvagnen före dig. Men att leka med IVA-sköterskors barn innebär ingen ökad risk att bli smittad, säger hon. 

Hennes förhoppning nu är att folks kunskap kring smittspridning ska öka och att alla tar sitt ansvar för att förhindra den. 

TV: Mathilda, 38, har varit sjuk i corona i mer än 50 dagar

Mathilda berättar: Har varit sjuk i corona i mer än 50 dagar