"Kastrullhäxan", en känd matprofil i Jönköping, ansluter sig till stjärnkocken Leif Mannerströms kritik av den skandalomsusande provsmakningen av maten på ett lokalt äldreboende. Foto: Privat"Kastrullhäxan", en känd matprofil i Jönköping, ansluter sig till stjärnkocken Leif Mannerströms kritik av den skandalomsusande provsmakningen av maten på ett lokalt äldreboende. Foto: Privat
"Kastrullhäxan", en känd matprofil i Jönköping, ansluter sig till stjärnkocken Leif Mannerströms kritik av den skandalomsusande provsmakningen av maten på ett lokalt äldreboende. Foto: Privat
Här serveras politikerna Ann-Marie Hedlund (L) och Anton Eriksson (M) samt Stefan Österström, biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun maten. I förgrunden Karl Gudmundsson, socialdirektör.Här serveras politikerna Ann-Marie Hedlund (L) och Anton Eriksson (M) samt Stefan Österström, biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun maten. I förgrunden Karl Gudmundsson, socialdirektör.
Här serveras politikerna Ann-Marie Hedlund (L) och Anton Eriksson (M) samt Stefan Österström, biträdande socialdirektör i Jönköpings kommun maten. I förgrunden Karl Gudmundsson, socialdirektör.
När de gamla serverades pölsa på äldreboendet - fick de gästande politikerna köttfärsbiffar. Obs! Genrebild Foto: Arne AdlerNär de gamla serverades pölsa på äldreboendet - fick de gästande politikerna köttfärsbiffar. Obs! Genrebild Foto: Arne Adler
När de gamla serverades pölsa på äldreboendet - fick de gästande politikerna köttfärsbiffar. Obs! Genrebild Foto: Arne Adler
Leif Mannerström har tidigare sagt att politikernas agerande "är ett svek mot de äldre". Foto: Lennart RehnmanLeif Mannerström har tidigare sagt att politikernas agerande "är ett svek mot de äldre". Foto: Lennart Rehnman
Leif Mannerström har tidigare sagt att politikernas agerande "är ett svek mot de äldre". Foto: Lennart Rehnman
Karl Gudmundsson, socialchef i Jönköpings kommun, är besviken på Leif Mannerströms kritik och uppmanar stjärnkocken att själv provsmaka maten som kommunen serverar sina äldre. Foto: PrivatKarl Gudmundsson, socialchef i Jönköpings kommun, är besviken på Leif Mannerströms kritik och uppmanar stjärnkocken att själv provsmaka maten som kommunen serverar sina äldre. Foto: Privat
Karl Gudmundsson, socialchef i Jönköpings kommun, är besviken på Leif Mannerströms kritik och uppmanar stjärnkocken att själv provsmaka maten som kommunen serverar sina äldre. Foto: Privat
Anette "Kastrullhäxan" Edlund har sparat en biff från ett av kommunens äldreboende – som bevis för att man serverar halvfabrikat och inte "hemlagad" mat till de gamla. Foto: PrivatAnette "Kastrullhäxan" Edlund har sparat en biff från ett av kommunens äldreboende – som bevis för att man serverar halvfabrikat och inte "hemlagad" mat till de gamla. Foto: Privat
Anette "Kastrullhäxan" Edlund har sparat en biff från ett av kommunens äldreboende – som bevis för att man serverar halvfabrikat och inte "hemlagad" mat till de gamla. Foto: Privat

"Kastrullhäxan" om kommunen: Ljuger

Publicerad

Biffbråket i Jönköping rasar vidare. Kastrullhäxan, en känd matprofil i stan, ansluter sig till stjärnkocken Leif Mannerströms kritik av den skandalomsusande provsmakningen av maten på ett lokalt äldreboende.

– Politikerna fick specialmat. Inget snack om saken, säger Anette "Kastrullhäxan" Edlund.

I förra veckan anordnade Jönköpings kommun en provsmakning av maten på ett lokalt äldreboende. Inbjuda var politiker och media. Syftet var att visa att maten på kommunens boenden håller hög kvalitet.

Provsmakade gjorde även Annette "Kastrullhäxan" Edlund – en känd restaurangägare, matprofil och debattör i Jönköping. SVT hade bjudit in henne för att bedöma maten ur ett professionellt perspektiv. Och vid dagen för provsmakningen var biffarna onekligen väldigt goda:

– Ja, det var de. Vällagade, saftiga och köttiga, säger "Kastrullhäxan".

Uppvärmda industripannbiffar

Men när hon ringde och berättade det för en äldre dam som hon känner, och som bor på ett av kommunens boenden, började hon ana oråd.

– Hon sa att hon aldrig väljer biff när det finns på menyn. Enligt henne är det alltid något smaklöst halvfabrikat, säger Kastrullhäxan.

För att undersöka saken närmare, såg Anette Edlund till att provsmaka biffen när den dök upp på äldreboendenas meny några dagar senare. Och när det inte fanns några journalister eller politiker på plats, smakade maten helt annorlunda, hävdar hon.

– Det var uppvärmda industripannbiffar. Och så är det alltid. Ingen pensionär jag talat med har någonsin fått "hemlagade" biffar. Kommunen ljuger när de påstår det. Jag har till och med sparat en av pannbiffarna som bevis! säger Anette Edlund.

Kommunen slår ifrån sig

Jönköpings kommun har tidigare kritiserats för att politikerna inte fick samma rätt som de äldre. Medan de gamla fick äta pölsa, serverades politikerna köttfärsbiffar med fetaost. Det fick stjärnkocken Leif Mannerström att rasa. "Ett svek mot de äldre", kallade han det.

Jönköpings kommun menar dock att det inte alls rörde sig om någon bluff. Biffarna som politikerna fick finns också på äldreboendenas meny, om än inte på dagen för provsmakningen. Men när det gäller "Katrullhäxans" kritik så gör man vissa medgivande.

– 12 procent av de rätter som serveras på våra äldreboenden innehåller någon form av halvfabrikat. Och just pannbiffen är färdigproducerad. Men då ska man komma ihåg att 88 procent av den mat vi lagar lagas från grunden. Bland annat fetostbiffen, säger Ingeborg Esping, äldreomsorgschef i Jönköping.

Och att politikerna fick just den hemlagade maten är en slump, har kommunens socialchef, Karls Gudmundsson, tidigare sagt:

– Varför skulle vi smöra för politikerna? Vi har inget att dölja. Vi såg det som en möjlighet att visa att vi serverar god mat till våra äldre. Det vore ju idiotiskt att börja manipulera något då.

Men det tror "Kastrullhäxan" så mycket hon vill på (lite, reds. anm.):

– Socialchefen ljuger som en häst travar. Så fantastiskt lägligt att man hade sju kilo köttfärs över just den dagen media var där! säger Anette Edlund.

Kom oanmäld, Mannerström

Karl Gudmundsson har tidigare bjudit in Leif Mannerström för att själv bedöma maten på äldreboendena. Stjärnkocken har ställt sig positiv till erbjudandet, men om stjärnkocken gör slag i saken hoppas "Kastrullhäxan" att han kommer oanmäld. Annars är risken stor att han inte får en rättvis bild av vad de äldre får på sina tallrikar. Det tror i alla fall Anette "Kastrullhäxan" Edlund:

– Annars får han väl någonting som är bättre. Specialtillagad mat, slår hon bestämt fast.

Jens Andersson
Jens Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER