Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kastade leksak i huvudet på treåring – kan varnas

Foto: NILS JAKOBSSON / BILDBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT NYHETSBYRÅN

Efter en incident på en förskola i Göteborg tappade en förskollärare tålamodet och kastade en plastbåt i huvudet på en treåring.

Skolinspektionen vill nu att förskolläraren varnas.

Händelsen inträffade på en förskola i Göteborg för drygt två år sedan, efter att en treåring först kastat en leksaksbåt i plast i huvudet på ett annat barn.

En förskollärare som såg vad som hände rusade då in i rummet, tog upp leksaksbåten och kastade den i huvudet på treåringen.

Enligt två personer ur personalen som blev vittnen till händelsen sa förskolläraren sedan:

– Nu gjorde jag så här för att du ska förstå hur ont det gör när man får en båt i huvudet.    

Personalen chockade

De två ur personalen som blev vittnen till händelsen pratade efteråt inte med varandra om vad som hänt, enligt en anmälan från Skolinspektionen, då de ”blev så chockade”.

I efterhand har förskolläraren medgett att denne brast i sitt tålamod och tappade humöret, men uppger att avsikten inte var att träffa treåringen med leksaksbåten.

Skolinspektionen har, efter att händelsen anmälts av treåringens vårdnadshavare, konstaterat att de ser allvarligt på att förskolläraren ”reagerat så kraftfullt och oproportionerligt på ett normalt beteende från barnets sida.”

Barn- och elevombudet krävde också Göteborgs kommun på ett skadestånd om 10 000 kronor.

Vill att förskolläraren varnas

Skolinspektionen har nu skickat en anmälan till Lärarnas ansvarsnämnd, där de yrkar på att förskolläraren ska tilldelas en varning för händelsen.

I anmälan skriver Skolinspektionen att grunden till anmälan är att förskolläraren ”visat sig vara mindre lämplig att bedriva undervisning.”

Förskolläraren jobbar inte längre kvar på den aktuella förskolan.


Se också:

Nyhet från dagen: Bromma flygplats läggs ner.