Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Man kartlade militära anläggningar – åtalas

"Det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet"

En man i 40-årsåldern misstänks ha dokumenterat, fotograferat och hämtat in uppgifter om skyddsobjekt runtom i landet i flera års tid.

Nu åtalas han vid Göteborgs tingsrätt.

– Det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist i ett pressmeddelande.

Från april 2013 till december 2017 misstänks mannen ha bedrivit en omfattande och systematisk kartläggning av militära anläggningar som varit belagda med foto- och tillträdesförbud.

Totalt rör det sig om 36 skyddsobjekt och i två fall misstänks mannen ha spridit informationen vidare till en annan person. 

Nu åtalas mannen för grov obehörig befattning av hemlig uppgift av stor betydelse för Sveriges säkerhet. 

– Det här är en allvarlig brottslighet som mannen är misstänkt för. Jag bedömer brottet som grovt eftersom det rör förhållanden som är av stor betydelse för Sveriges säkerhet, säger kammaråklagare Mats Ljungqvist på riksenheten för säkerhetsmål, i ett pressmeddelande.

Brottet rubriceras dock inte som spioneri då åklagaren inte har hittat några kopplingar mellan mannen och främmande makt.