Polisinspektör Anders Karlsson, som ligger bakom debattartikeln där skarp kritik riktas mot rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Anders YlanderPolisinspektör Anders Karlsson, som ligger bakom debattartikeln där skarp kritik riktas mot rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Anders Ylander
Polisinspektör Anders Karlsson, som ligger bakom debattartikeln där skarp kritik riktas mot rikspolischef Dan Eliasson. Foto: Anders Ylander
Dan Eliasson har flera gånger avböjt att kommentera kritiken i debattartikeln. Foto: Sven LindwallDan Eliasson har flera gånger avböjt att kommentera kritiken i debattartikeln. Foto: Sven Lindwall
Dan Eliasson har flera gånger avböjt att kommentera kritiken i debattartikeln. Foto: Sven Lindwall
Delar av kritiken handlar om Dan Eliassons sätt att uttrycka sig kring mordet på Alexandra Mezher. Foto: PrivatDelar av kritiken handlar om Dan Eliassons sätt att uttrycka sig kring mordet på Alexandra Mezher. Foto: Privat
Delar av kritiken handlar om Dan Eliassons sätt att uttrycka sig kring mordet på Alexandra Mezher. Foto: Privat

Karlsson öga mot öga med rikspolischefen

Publicerad

En knapp halvtimme fick göteborgspolisen Anders Karlsson för att föra fram sin hårda kritik - öga mot öga mot rikspolischefen Dan Eliasson.

– Jag frågade honom vilken sida han står på, säger den oppositionelle polismannen efter mötet på onsdagsmorgonen.

Och han uppfattar själv att rikspolischefen backade i delar av det han kritiserade i sin uppmärksammade debattartikel i GT för precis en vecka sedan.

Mötet ägde rum i polisstationen på Stampgatan i centrala Göteborg och Anders Karlsson var nöjd efteråt.

– Jag fick en knapp halvtimme sedan skulle rikspolischefen ta ett plan tillbaka till Stockholm.

Mötet var en direkt konsekvens av den uppmärksamhet som göteborgspolisens debattartikel fått, där han ber personligen om ursäkt för vad rikspolischefen sa i samband med mordet på ett HVB-hem i Mölndal.

Karlsson uppfattade att den egna chefen la mer fokus på hur gärningsmannen mådde än på mordoffret Alexandra Mezher, 22, och hennes anhöriga. Kvinnan höggs ihjäl för två veckor sedan.

– Jag förde fram den kritik som jag skrev om i debattartikeln. Jag frågade på vilken sida han står på, säger Anders Karlsson.

"Ska ta till krafttag"

– Jag fick känslan av att han mer spelade rollen som försvarsadvokat i TV-inslaget. Jag påpekade att polismyndigheten är en rättsvårdande myndighet, med betoning på rättsvårdande, och vi ska tala om vad som är rätt och fel. Det ankommer inte på honom att säga på det sättet. Han ska ta till krafttag, slå näven i bordet och säga: det här är fel.

Rikspolischefen själv har inte velat bemöta kritiken. Det gör Eliasson fortfarande inte offentligt, men mötet med Anders Karlsson i Göteborg var första gången rikspolischefen över huvudtaget bemötte kritiken.

Och den som inledde allt med debattartikeln i GT upplevde att rikspolischefen i vart fall delvis tog tillbaka det som sagts.

– Han erkänner att det inte var de bästa av uttalanden, så han backar ju där. Och jag hoppas innerligt att det är ärligt och att rikspolischefen står på polisens och brottsoffrets sida.

"De vanliga orden"

Men mycket var också vanliga ord som en makthavare på hög nivå brukar yttra i liknande situationer, menar Karlsson.

– Han sa att han tar till sig av kritiken och att han förstår att det har kritiserats, att han inte har varit tydlig i sin kommunikation. "Jag tar till mig detta" och de här vanliga orden. Men han betonade att han naturligtvis står fullt ut på brottsoffrets sida.

Hur ser du på att du får det här svaret så här långt efteråt?

– Jag förstår inte varför det inte gick att få ett svar på detta tidigare. Jag tycker att det är självklart att en myndighetsperson och offentlig person som får så stark kritik, direkt ska påpeka att "okej jag gjorde ingen bra intervju där och jag fokuserade fel". Det borde gjorts tidigare.

Det skedde inte heller förrän din debattartikel fått en väldig spridning i landet, just nu har debattartikeln delats över 50000 gånger, hur ser du på det?

– Han föredrar väl att man pratar om detta internt. Det förstår jag ju. Men jag var väldigt tydlig på mötet att vi inte kommer avslöja några sekretessklassade uppgifter här på mötet och det vi säger här kommer jag vidarebefordra till mina kolleger för jag har hela poliskårens stöd och jag har också allmänhetens stöd. Det ska inte vara någon tvekan om att vi skulle ha något hemligt möte och någon överenskommelse och att jag backar på min kritik. För det har jag definitivt inte gjort.

Hur kändes det att möta högste chefen öga mot öga?

– Det känns naturligt. Man måste kritisera när det begås direkta felaktigheter vilket jag tycker att det gjorts här. Skulle det vara så att jag får skit för det lever vi 2016, i ett öppet samhälle med yttrandefrihet och meddelarfrihet, då kan man inte vara rädd för att ge kritik.

I övrigt menar Karlsson att det blev tydligt att rikspolischefen och han själv talar olika språk. Och det på ett sätt som är tydligt internt i polisorganisationen som helhet.

Olika språk

– Han är ju högste chefen på polismyndigheten och har en uppgift. Vi talar ju olika språk naturligtvis. Ledningssfären som han tillhör contra produktionssfären som jag tillhör talar naturligtvis olika språk och har olika erfarenheter. Jag ser det från verkligheten som jag jobbar i, jag har gjort det i över trettio år som uniformspolis ute i Göteborgs city. Eliasson lever i en annan värld.

Under mötet togs också bakgrunden upp till debattartikeln om Alexandra. Något som polismannen säger sig ha tänkt på länge och handlar om mer än mordet på den 22-åriga kvinnan i Mölndal. Det handlar om vad Karlsson kallar "de goda människorna", de 99 procent av landets befolkning som sköter sig och betalar sin skatt.

– De ägnar vi ingen som helst uppmärksamhet. Naturligtvis ska vi syssla med grov organiserad brottslighet och grova narkotikabrott och sådant, men vi glömmer fullständigt bort de vanliga medborgarna. De betalar sin skatt, moms, trängelskatt, fordonsskatter och försäkringspremier. De ringer till polisen när de kanske fått sin bil sönderslagen, eller cykeln stulen eller fått inbrott i sitt kontor. Vi åker inte ens på de här larmen längre så de får aldrig någon bekräftelse eller uppmärksamhet. De får helt förlita sig på försäkringsbolagen efter att ha betalt sin självrisk. De knyter näven i fickan och är förbannade.

Blev illamående

När sedan rikspolischefens uttalande kom efter det brutala mordet på Alexandra Mezher uppfattades det som ytterligare ett bevis på att de vanliga människorna och deras gärningar glömts bort.

– När jag såg inslaget efter att ha pratat med poliserna som var med i Mölndal så blev jag faktiskt illamående. Jag tänkte att det faktiskt inte kan vara sant. Hur kan rikspolischefen nonchalera eller ens ta upp den insats hon gjort för samhället. Jag var tvungen att skriva om det. Det är den snälla, goda människan som ska få uppmärksamhet. Det sa jag med bestämdhet till Eliasson.

Vill inte kommentera

Senast under tisdagen har Dan Eliasson fått – och avböjt – möjligheten att kommentera kritiken. Anders Fahlén, pressekreterare, skriver i sms:

"Han ska ha några interna möten i Göteborg i morgon med olika personalgrupper och föredrar att inte kommentera detta externt."

Daniel Olsson
Daniel Olsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER