Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kärleksparet förvandlade bostaden till knarkfabrik

Under 2018 anmäldes drygt 1,5 miljoner brott i Sverige.
Maskinen i lägenheten på Norra Älvstranden spottade ur sig ecstasytabletter.Foto: Tullkriminalen
Omfattande knarkförsäljning drevs från bostaden.Foto: Polisen

Det unga kärleksparet utgav sig för att vara välbärgade och lyckades få hyra en bostadsrätt på exklusiva Norra Älvstranden i Göteborg i andra hand – och inredde den till knarkfabrik.

Nu har paret och två kumpaner dömts till långa fängelsestraff för en serie grova narkotikabrott.

Mannen och kvinnan, båda i 25-årsåldern, var ostraffade när de hyrde lägenheten. Det är en bostadsrätt belägen nära vattnet på Norra Älvstranden.

I förundersökningen framkommer det att paret utgav sig för att vara välbärgade. De påstod sig ha lägenheter i Spanien man hyrde ut, ett rejält sparkapital efter ett arv och hade precis sagt upp sig från var sin välbetald tjänst på Volvo.

Innehavaren, som skulle flytta utomlands, anade inte vad det ”framgångsrika paret” planerade.

Både tillverkade och sålde

Sedan de betalat en deposition och fått nycklarna så startades en kriminell verksamhet i stor skala i den attraktiva bostadsrättslägenheten. Under verksamheten 2018 till våren 2019 har paret betalat i snitt 13 657 kronor i andrahandshyra, enligt dokumentationen i förundersökningen.

Såhär såg tabletterna som tillverkades ut.Foto: polisen

Men det var inga problem att finansiera eftersom man tillverkade bland annat ecstasy-tabletter i stor skala som man sedan sålde. Mannen är också dömd för smuggling av ett stort parti anabola steroider och får det hårdaste straffet, fängelse i fem år och sex månader.

Hans sambo nekar till brott och påstår sig vara helt ovetande om vad maskinerna i den relativt lilla lägenheten använts till. Något såväl åklagare Ulrika Bentelius Egelrund som en enig tingsrätt bedömer som icke trovärdigt. Kvinnan döms till fyra års fängelse.

Svarade med att peka

I lägenheten fann utredarna inte bara narkotika och maskiner för tillverkning av ecstasytabletter utan också runt 146 000 kronor i kontanter. Dessa bedöms komma från knarkförsäljning och har beslagtagits.

I de omfattande förhören med utredarna svara mannen nästan uteslutande med två ord:

– Inga kommentarer.

Ibland gjorde den dömde mannen det lättare för sig. Han svarade på frågorna genom att peka på en lapp där det stod ”I.K”. Hans advokat upplyste utredarna att det stod för:

– Inga kommentarer.

Mannen var tystlåten i förhör.Foto: Polisen

Två medhjälpare döms också

Två andra män i samma ålder, boende i Majorna och centrala Hisingen, är också inblandade i knarkhärvan. Också i den ene mannens lägenhet har viss tillverkning av ecstasy skett, enligt domen.

Annars har deras verksamhet varit av mindre omfattning om man jämför med samboparet.

Duon döms till två års fängelse vardera.

Kvartetten kunde gripas efter en längre tids arbete av tullkriminalen. Man fick upp spåren i samband med att maskinerna som användes för tillverkningen av tabletterna importerades in.

Tingsrätten skriver i ett pressmeddelande: ”Utredningen som ligger till grund för domen har utförts av tullkriminalen och är omfattande. Den består främst av fynd vid husrannsakan, filmer från övervakningskameror, filmer, chattar och annan information från de dömdas mobiltelefoner samt spaningsiakttagelser av tullkriminalens personal.”