Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karlatornet försenas – med nästan ett år

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Karlatornet blir med sina 245 meter Nordens högsta hus när den står färdigt.Foto: SERNEKE/TOMORROW AB / SERNEKE
Vi behöver något mer tid, säger Ola Serneke.Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN

Inflytningen i Nordens högsta hus Karlatornet försenas.

Den första tidplanen på sent 2021 försenas nu till andra halvåret 2022, enligt ett pressmeddelande från Serneke.

– Vi behöver något mer tid, säger Ola Serneke i pressmeddelandet.

Karlatornet på Lindholmen i Göteborg blir med sina 245 meter stadens första riktiga skyskrapa – och Nordens högsta byggnad när den står färdig.

Det är bygg- och anläggningskoncernen Serneke Group som står ensam ägare till byggnaden och projektet ”Karlstaden”, som är ett område på 32 000 kvadratmeter som förutom Karlatornet ska husera hotell och kommersiella lokaler.

Inflyttningarna skulle starta under den senare delen av 2021. Men nu försenas inflyttningen med nästan ett år med start under andra halvåret 2022. Anledningen är ett exklusivitetsavtal med en ny partner gällande en komplett finansiering av Karlatornet.

Ett omfattande projekt

– Karlatornet är ett omfattande projekt som saknar motstycke i landet. Vi tror starkt på projektet och är väldigt beslutsamma att genomföra det med de höga ambitioner på kvalitet som våra kunder, Göteborgs Stad och vi själva förväntar oss. När vår genomlysning av projektet nu visar att vi behöver något mer tid än våra första bedömningar, bör man se det i perspektivet att Karlatornet kommer att vara ett unikt inslag i Göteborg väldigt lång tid framöver, säger Ola Serneke, VD för Serneke Group i pressmeddelandet.

Förhandlingen som nu pågår med den nya aktören förväntas bli klar under tredje kvartalet. Samtidigt har intresset för att bo i Karlatornet varit stort. Drygt 80 procent av de 594 lägenheterna är sålda. Köparna har informerats om denna försening, skriver Serneke.

– Boendet vi kommer leverera till dem blir helt unikt och kan inte jämföras med något annat. Jag har därför goda förhoppningar att de förstår utmaningarna som kommer med ett sådant här projekt och att de även kan acceptera att inflyttningen flyttas fram något, säger Ola Serneke i pressmeddelandet.