Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Politikern kandiderade för SD och KD samtidigt

Lokalpolitikern Karl-Erik Segersax stoppas nu av KD. Foto: Helena Lindgren/Dalslänningen
Karl-Erik Segersax kandiderar för SD i kommunvalet – samtidigt som han vill stå på KD:s lista i regionvalet. Foto: NORA LOREK

Karl-Erik Segersax kandiderar för SD i kommunvalet i Färgelanda – samtidigt som han vill stå på KD:s lista i regionvalet.

Men nu stoppas han av KD som trycker nya landstingslistor.

– Det var med viss förvåning vi fick höra att han stod till förfogande för ett annat parti, säger Magnus Jacobsson, valledare för KD i Fyrbodal.

Karl-Erik Segersax från Högsäter sitter som ledamot i kommunfullmäktige för Kristdemokraterna i Färgelanda. Han är också förste vice partiavdelningsordförande och ledamot av partidistriktsstyrelsen i Västra Götaland Norra.

Nu byter han parti och kandiderar istället för Svergedemokaterna i kommunvalet.

Samtidigt står han på Kristdemokraternas lista i regionvalet.

– För oss är det inte acceptabelt att stå till förfogande för två partier. Det spelar ingen roll vilket parti det är. Det är en grundprincip i politiken och det känner egentligen alla till. Så det var med viss förvåning vi fick höra att han ställde sig till förfogande för ett annat parti, säger Magnus Jacobsson, valledare för KD i Fyrbodal.

"För oss är det inte accetabelt", säger Magnus Jacobsson, valledare för KD i Fyrbodal. Foto: RIKSDAGEN

Stoppas från att kandidera

Segersax stoppas nu från att kandidera för KD i regionvalet.

– Fram till i onsdags stod han på vår landstingslista, men det gör han inte längre sedan det kommit till vår kännedom att han står till förfogande på SD:s kommunlista. Vi trycker nu upp helt nya landstingslistor, säger Magnus Jacobsson.

Samtidigt sitter Karl-Erik Segersax alltså kvar som KD-ledamot i kommunfullmäktige året ut.

– Det är en verklighet vi får acceptera, att folk lämnar ett parti och går till ett annat. Men man kan inte tacka ja till att kandidera till landstinget för oss och samtidigt vara valbar för ett annat parti, konstaterar Magnus Jacobsson.

Konsekvensen blir att Segersax kommer att uteslutas ur partiet förklarar han.

– Står man till förfogande för två partier blir man utesluten. Så är våra stadgar. Men den processen har vi inte hunnit att påbörja eftersom vi är mitt i en valrörelse, säger Magnus Jacobsson.

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT

Förstår inte problemet

Enligt P4 Väst, som först rapporterade om politikerns dubbla kandidaturer, förstår inte Karl-Erik Segersax varför det skulle vara ett problem att ställa upp för två partier i två olika val.

GT söker Karl-Erik Segersax. Till P4 Väst säger han:

– Enligt Valmyndigheten kan man göra så, men har KD de reglerna att det inte går, så ändrar jag mig. Jag kommer att ställa min plats till förfogande i KD:s lista till landstingsvalet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!