Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karl-Bertil Jonsson spelas in i Göteborg

Sagan om Karl-Bertil Jonssons julfilm.
I oktober startar inspelningarna av Hannes Holms film baserad på Tage Danielssons ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”.Foto: PENNFILM STUDIO / SVT
Regissören, Hannes Holm.Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
Börshuset i Göteborg, en av många inspelningsplatser.Foto: Higab/Bert Leandersson

I oktober startar inspelningarna av Hannes Holms film baserad på Tage Danielssons ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton”.

Merparten spelas in i Göteborg med omnejd.

Börshuset, stadsdelen Haga och herrgården Kastenhof i Lerum är några av platserna.

– I Börshuset kommer scenerna i Tykos varuhus att utspela sig, berättar producenten Henrik Widman.

Hannes Holm ska regissera långfilmen som kommer att vara ”en dramatiserad bearbetning” av Tage Danielssons tecknade klassiker. ”Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton” har visats i SVT varje jul sedan 1975.

Tanken är att den nya filmen ska få biopremiär julen 2021.

Den 20 oktober påbörjas inspelningarna i Göteborg, där största delen av filmen kommer att spelas in.

Bland annat blir Börshuset, som är säte för kommunfullmäktiges sammanträdeslokal, en central plats i filmen. 

– I originalberättelsen är Karl-Bertil Jonssons pappa Tyko varuhusdirektör. Nu är handlingen utvecklad och utspelar sig mer i varuhuset. Efter mycket letande fick vi tips om Börshuset. Det är en fantastisk byggnad. Vi kommer att filma både interiört och exteriört, säger Henrik Widman, producent för SF Studios.

Inspelningarna kommer att pågå i Göteborg med omnejd under drygt sex veckor. Sedan görs en avslutande vecka i Stockholm.

Nya barnkaraktärer dyker upp

– Vi ska också filma i Haga och i herrgården Kastenhof (i Lerum, reds anm.). Vi kommer också att vara på Bohus fästning, men det är ingen stor miljö i filmen, berättar Henrik Widman.

Filmen riktar sig till en bred familjepublik och biobesökarna kommer att möta flera nya karaktärer som inte finns med i originalet.

– Karl-Bertil är ju en pojke på gränsen mellan barn och tonåring. Det dyker upp en flicka i samma ålder, och även flera andra barn.

Filmen är en samproduktion mellan SF Studios, SVT och Film i Väst.

I ett tidigare pressmeddelande sa Hannes Holm:

– Vissa sagor förtjänar att bli verklighet. Sagan om Karl-Bertil Jonssons julafton är en sådan berättelse och det är med pojkaktig iver och stor vördnad som jag åtar mig uppgiften att tillsammans med SF Studios göra live action-film på denna svenska folkhemspärla. Filmen med dess starka karaktärer kommer att bli en fantastiskt lekfull saga som man ska ta på största allvar.