Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karins fina initiativ blev en storsuccé

Karin Löwing är en av initiativtagarna till "Jagvilldelamedmig" Foto: Privat
24 Ikea-påsar med täcken, kuddar, sängkläder, kastruller och liknande. Det kunde initiativtagarna köpa sedan privatpersoner skänkt pengar. Foto: Privat
Sara Petrén Olauson. Foto: Privat

Karin Löwing och Sara Petrén Olauson kände att de ville hjälpa nyanlända flyktingar på något sätt.

Svaret blev ett nätverk av ideella flyttkompisar.

– Det fanns vissa som sov på golvet i helt tomma lägenheter, säger Karin Löwing.

Nätverket #jagvilldelamedmig grundades av Karin Löwing i Torslanda och det är hon och Sara Petrén Olauson som driver projektet. Det har snabbt blivit en stor succé, som P4 Göteborg tidigare rapporterat.

Arbetet inleddes i januari i år och hittills har nätverket varit med och hjälpt till att möblera 133 lägenheter.

– Jag satt med i ett kompiskafé i Torslanda och det var på så sätt vi kom i kontakt med några nyanlända flyktingar som skulle flytta från Lilleby camping till nya bostäder, säger Karin Löwing.

”Många som var glada över att få hjälpa till”

Målet har länge varit att hjälpa till på något sätt men Karin Löwing menar att det har varit svårt att veta var man ska börja.

– Från att ha varit väldigt abstrakt blev det helt plötsligt konkret. Allt från sängar till möbler. Jag började fråga runt och det var många som var glada över att få hjälpa till, säger hon.

 

LÄS MER: Petter tröttnade på fartdårarna – nu hyllas hans "skylt"

 

Nätverket, som är ideellt, jobbar mycket via sitt Facebook-konto ”Jagvilldelamedmig”. Dit hör många av sig för att få bidra med bland annat möbler.

Hjälper till med elavtal

– Förutom just flytten hjälper vi även till med elavtal vilket kan vara problematiskt för de som inte kan svenska och inte riktigt vet hur det fungerar, berättar hon.

 Har ni några mål för framtiden?

– Mitt drömscenario skulle vara att få en projektanställning av kommunen för att kunna få chansen att utveckla det här till att inte bara jobba med Lilleby camping. Men annars finns det inga stora mål, bortsett från att fortsätta det här jobbet och hjälpa människor som behöver, säger hon.

 

LÄS MER: Rektorn Mattias hyllas för sitt kärleksinitiativ

 

Hur har responsen varit?

– Den har varit jättefin, både från just de nyanlända till allt folk som varit med och bidragit. Det är ju så, känslan av att få dela med sig är väldigt stark och framför allt när det uppskattas så mycket, säger hon.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!