Karin Löwing är en av initiativtagarna till "Jagvilldelamedmig" Foto: PrivatKarin Löwing är en av initiativtagarna till "Jagvilldelamedmig" Foto: Privat
Karin Löwing är en av initiativtagarna till "Jagvilldelamedmig" Foto: Privat
24 Ikea-påsar med täcken, kuddar, sängkläder, kastruller och liknande. Det kunde initiativtagarna köpa sedan privatpersoner skänkt pengar. Foto: Privat24 Ikea-påsar med täcken, kuddar, sängkläder, kastruller och liknande. Det kunde initiativtagarna köpa sedan privatpersoner skänkt pengar. Foto: Privat
24 Ikea-påsar med täcken, kuddar, sängkläder, kastruller och liknande. Det kunde initiativtagarna köpa sedan privatpersoner skänkt pengar. Foto: Privat
Sara Petrén Olauson. Foto: PrivatSara Petrén Olauson. Foto: Privat
Sara Petrén Olauson. Foto: Privat

Karins fina initiativ blev en storsuccé

Publicerad

Karin Löwing och Sara Petrén Olauson kände att de ville hjälpa nyanlända flyktingar på något sätt.

Svaret blev ett nätverk av ideella flyttkompisar.

– Det fanns vissa som sov på golvet i helt tomma lägenheter, säger Karin Löwing.

Nätverket #jagvilldelamedmig grundades av Karin Löwing i Torslanda och det är hon och Sara Petrén Olauson som driver projektet. Det har snabbt blivit en stor succé, som P4 Göteborg tidigare rapporterat.

Arbetet inleddes i januari i år och hittills har nätverket varit med och hjälpt till att möblera 133 lägenheter.

– Jag satt med i ett kompiskafé i Torslanda och det var på så sätt vi kom i kontakt med några nyanlända flyktingar som skulle flytta från Lilleby camping till nya bostäder, säger Karin Löwing.

”Många som var glada över att få hjälpa till”

Målet har länge varit att hjälpa till på något sätt men Karin Löwing menar att det har varit svårt att veta var man ska börja.

– Från att ha varit väldigt abstrakt blev det helt plötsligt konkret. Allt från sängar till möbler. Jag började fråga runt och det var många som var glada över att få hjälpa till, säger hon.

 

LÄS MER: Petter tröttnade på fartdårarna – nu hyllas hans "skylt"

 

Nätverket, som är ideellt, jobbar mycket via sitt Facebook-konto ”Jagvilldelamedmig”. Dit hör många av sig för att få bidra med bland annat möbler.

Hjälper till med elavtal

– Förutom just flytten hjälper vi även till med elavtal vilket kan vara problematiskt för de som inte kan svenska och inte riktigt vet hur det fungerar, berättar hon.

 Har ni några mål för framtiden?

– Mitt drömscenario skulle vara att få en projektanställning av kommunen för att kunna få chansen att utveckla det här till att inte bara jobba med Lilleby camping. Men annars finns det inga stora mål, bortsett från att fortsätta det här jobbet och hjälpa människor som behöver, säger hon.

 

LÄS MER: Rektorn Mattias hyllas för sitt kärleksinitiativ

 

Hur har responsen varit?

– Den har varit jättefin, både från just de nyanlända till allt folk som varit med och bidragit. Det är ju så, känslan av att få dela med sig är väldigt stark och framför allt när det uppskattas så mycket, säger hon.

Relaterade ämnen
Oskar Lindwall
Oskar Lindwall

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER