Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karin hittade sin kalv – helt sönderskuren

Lantbrukaren Karin Kjellgren gjorde den fruktansvärda upptäckten i går.
Foto: PRIVAT
En av hennes kalvar hade skurits så svårt att den fick avlivas.
Foto: PRIVAT

Lantbrukaren Karin Kjellgren gjorde en fruktansvärd upptäckt i går.

Någon hade tagit in sig på hennes gård – och skurit en av kalvarna svårt.

Dessutom kan ett eller flera djur ha stulits under natten.

– Kalven fick avlivas för den led något fruktansvärt, säger hon.

Det är tidig måndagsmorgon när en av de anställda på Karin Kjellgrens gård utanför Varberg gör en fasansfull upptäckt. När några av de 500 djuren på gården flyttas till nya lokaler, märker man att en av kalvarna beter sig underligt.

När Karins sambo Mathias undersöker kalven märker han direkt att den är svårt skadad. Någon har skurit den djupt i bogen – dessutom har den skärskador runt anus och på ena baklåret.

Skadorna är så allvarliga att paret tvingas avliva kalven.

– Det syntes att han haltade, han hade fruktansvärt ont. Men djur får ju ett stresspåslag som kanske inte människor får när de skadas. Så länge ett djur kan gå så går de, säger Karin Kjellgren.

Följer spåren – då gör de nästa upptäckt

När de undersöker resten av gården märker de hur någon sannolikt tagit sig in på ägorna under natten. Nere på landsvägen, drygt 100 meter från gården, slutar spåren.

Där gör de nästa upptäckt. En pälstuss avslöjar att minst en kalv har stulits under natten.

– De har smugit bakvägen in och stulit ett av våra djur. De måste ha haft rigorösa rekningar på vår gård. Vi har en stor vakthund som står i hundgården på nätterna. Det måste de ha haft koll på, säger Karin Kjellgren.

Hon tror att tjuvarna kan ha försökt stjäla den skadade kalven först, men attackerat den med något vasst föremål när den gjorde motstånd.

– Man kan ju bara spekulera men de har ju skurit den så många gånger att det känns som ett vredesutbrott. En annan skulle ju aldrig göra något sådant, så det är svårt att relatera till, säger hon. 


LÄS MER: Ölburken skar upp Jonas ko inifrån 

Varnar andra djurägare

Efter att ha anmält den misstänkta stölden och djurplågeriet till polisen tog Karin en bild på den avlivade kalven som hon postade på Facebook. Fotot, som har delats över 17 000 gånger, är en skarp uppmaning till andra djurägare:

” Vakta era djur, kolla grannens och larma polis om ni ser minsta antydan till konstigheter! Detta är polisanmält och vi har vidtagit åtgärder för att förhindra ytterligare stölder och djurplågeri!


LÄS MER: Tjuvarna plågade djuren vid inbrottet 

”Känns fruktansvärt”

Enligt Kristian Edlund, stationsbefäl på polisen i Varberg, har en anmälan om djurplågeri upprättats. Däremot tror han inte att några andra gårdar i området ska vara drabbade av vare sig stölder eller skadade djur.

– Det har inte varit det, såvitt jag känner till. Det är ingenting som jag har hört, och jag har heller inte hört något från resten av regionen, säger han.

Karin Kjellgren och hennes sambo har redan ökat säkerheten runt gården för att inte behöva uppleva något liknande igen.

– Det här känns fruktansvärt. Min sambo ringde till mig i går och sa att ”nu lägger vi ned”. Det är tufft nog som det är att vara bonde i dag. Att folk dessutom har gått in i vår trädgård och legat och spanat, det känns verkligen inte bra.