Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karin fick spiral insatt – var redan gravid

Karin Björkman Rosenqvist var 18 år när dottern Charlotte föddes. Beskedet om den långt gångna graviditeten fick hon först efter att hon satt in en spiral på ungdomsmottagningen.  Foto: Privat
Nu är Karin Björkman Rosenqvist glad över att Charlotte är en del av hennes liv. Men det var en chock när hon fick beskedet om att hon var gravid.  Foto: Privat

Barnmorskorna gjorde inget graviditetstest innan de satte in spiralen på Karin Björkman Rosenqvist, 19.

När hon inte fick sin mens efter ett par veckor fick hon göra ett återbesök – då hade hon varit gravid i 20 veckor och abort var inget alternativ.

Nu riktar Inspektionen för vård och omsorg kritik mot ungdomsmottagningen, samtidigt som Karin snart firar sin oväntade dotters ettårsdag.

Preventivmedel

Det finns många sätt för en kvinna att skydda sig från oönskad graviditet. Förutom kondom, som både män och kvinnor kan ansvara för, är detta några av de vanligaste preventivmedlen:

KOPPARSPIRAL: En kopparspiral placeras i livmodern och består av en t-formad spole. Spiralen gör att spermierna blir mindre rörliga och både ägg och spermier blir funktionsodugliga.

HORMONSPIRAL: En hormonspiral har en silikoncylinder som innehåller gulkroppshormon. Den placeras i livmodern och hormonet gör att livmoderslemhinnan blir tunn och inaktiv och gör livmoderssekretet segt så att spermier inte kan ta sig igenom.

P-PILLER: P-piller förhindrar ägglossning så att befruktning inte kan ske. De påverkar också slemhinnan i livmodern så att ett befruktat ägg inte kan fastna.

MINIPILLER: Minipiller är ett p-piller som endast innehåller ett av de kvinnliga könshormonerna, gulkroppshormon. De gör så att ägglossningen uteblir och gör livmoderssekretet segt så att spermier inte kan ta sig igenom.

P-RING: P-ring är en böjlig ring som är preparerad med kvinnliga könshormoner som frisätts i blodet och förhindrar ägglossning. Ringen placeras i slidan och gör livmoderssekretet segt så att spermier inte kan ta sig igenom.

P-STAV: En p-stav är effektiv i 3-5 år och sätts in under huden på överarmens insida. De utsöndrar gulkroppshormon som gör livmoderssekretet segt så att spermier inte kan ta sig igenom. Dessutom gör den så att ägglossningen uteblir eller blir oregelbunden.

Källa: RFSU

Karin Björkman Rosenqvist, 19, från Töreboda är i dag en ung mamma. Det var inget hon planerade – snarare tvärtom. För lite mer än ett år sedan kontaktade hon ungdomsmottagningen i Mariestad då hon ville byta sina minipiller mot en kopparspiral.

– Jag ville ha kontroll. När jag åt minipiller så fick jag ingen mens och det gjorde mig hela tiden orolig för att jag skulle vara gravid.

Var i vecka 20

Spiralen sattes in och hon fick veta att den första mensen skulle komma inom fyra till fem veckor – annars skulle hon höra av sig. Och efter ett par veckor gjorde hon just det.

– När jag ringde och sa att jag inte fått mens fick jag åka in dagen efter. Jag kunde inte kissa för jag var så nervös. Sen sa barnmorskan att min livmoder var stor och att hon anade en graviditet. Det visade sig att jag var i vecka 20.

Karin hade, trots flera besök på ungdomsmottagningen, gått igenom halva graviditeten utan att någon upptäckt det. Dessutom hade de satt in en spiral i preventivt syfte – trots att hon då varit gravid i drygt 12 veckor.

– Jag vart chockad när jag fick beskedet. "Wow det växer något i min mage!". Jag hade verkligen inte planerat att få barn. Man ser framför sig att man ska plugga, skaffa ett jobb och kanske resa innan man bildar familj. Men så blev det inte.

Anmälde händelsen

Tilläggas ska att Karin vid två tillfällen gjort ett graviditetstest på ungdomsmottagningen. Båda visade negativt. Hon gjorde också ett test hemma som visade samma negativa resultat. Men innan hon satte in spiralen gjordes inget test.

– Nu när Charlotte är här och snart fyller ett år så kan jag inte tänka mig ett liv utan henne, men det kom som en chock. När jag fick beskedet så var jag väldigt orolig att jag skadat henne. Jag visste ju inte att jag var gravid och hade druckit alkohol och allt möjligt.

Karins mamma uppmanade henne att anmäla det inträffade till Inspektionen för vård och omsorg som nu riktar de kritik mot ungdomsmottagningen.

Dels för att Karin träffat två olika barnmorskor och dels för att inget graviditetstest gjordes innan spiralen sattes in.

Åtgärder har vidtagits

Pia Gustafsson är områdes- och verksamhetschef för ungdomsmottagningarna i Skaraborg och hon beklagar det inträffade.

– Vi beklagar verkligen det som hänt och att det inte togs något graviditetstest. Det vi har gjort är att vi har förtydligat våra rutiner och ansträngt oss för att det inte ska hända igen.

De har gjort klart att det alltid ska göras ett graviditetstest innan en spiral sätts in även om kvinnan skulle ifrågasätta det.

– Vi kunde förmedla det här redan veckan efter det inträffat till alla de barnmorskor som har lov att ge ut preventivmedel i Skaraborg.

 

GT skriver ofta om fel i vården under namnet Lex GT. Här kan du läsa om Johanna – som fick beskedet om missfall i väntrummet inför flera andra väntande patienter.

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!