Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Karin fick flera samtal från kvinnomördaren

Karin Olsson fick samtal från den man som anses skyldig till mordet på Lassalyckan. Foto: PEO MÖLLER
"Jag tänkte att någon ringt fel", säger Karin Olsson om samtalet från mördaren. Foto: PEO MÖLLER
I slutet av oktober mördades en kvinna i 60-årsåldern i Ulricehamn. Foto: HENRIK JANSSON
Under en dryg månad ringde den unge mannen totalt 565 samtal till kvinnor, visar polisens kartläggning. Foto: HENRIK JANSSON

Karin Olsson hade precis gått och lagt sig när telefonen ringde.

På andra sidan luren, enligt polisen: En mördare som sextrakasserade äldre kvinnor runtom i hela landet.

– Jag tänkte att någon ringt fel, säger Karin.

Under en dryg månad ringde den unge mannen totalt 565 samtal till kvinnor, visar polisens kartläggning.

En ung man överföll en kvinna i 60-årsåldern vid ett motionsspår i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn den 24 oktober i fjol. Kvinnan blev strypt och gärningsmannen, som lämnade spår efter sig på brottsplatsen, täckte henne med kvistar och delvis med mossa.

Polisen startade en omfattande topsning av män i Ulricehamnstrakten i jakt på en DNA-träff. Det fick de slutligen, men innan rätt person kunde gripas hade han tagit sitt eget liv.

Han hade förstått att han var avslöjad.

En ung man mördade en kvinna i 60-årsåldern vid ett motionsspår i Lassalyckans friluftsområde i Ulricehamn den 24 oktober i fjol. Foto: HENRIK JANSSON

Sexuell koppling

Enligt polisen var inte mordet planerat, men i sin utredning har man kommit fram till att mannens handlande har haft en sexuell koppling och att han var intresserad av äldre kvinnor.

Den av polisen utpekade mördaren sökte på nätet efter namn på kvinnor i hela landet – och ringde upp ett stort antal av dem. I några fall har polisen spårat exakt vilka kvinnor det rörde sig om. De är födda mellan 1920 och 1955, framgår det av polisens analys.

 

LÄS MER: Polischefen var nära mördaren på golfbanan

 

Karin Olsson, en av de äldre kvinnorna som mannen kontaktade. Foto: PEO MÖLLER

– Det var ganska sent på kvällen. Jag hade nyss gått och lagt mig. Jag gick upp och svarade, men det hördes ingenting så jag lade på luren och tänkte att någon ringt fel, säger Karin Olsson, en av de äldre kvinnor som mannen i 20-årsåldern kontaktade.

"Tänkte att det var något skojeri"

Karin Olsson, som är i 85-årsåldern, berättar att hon knappt hade hunnit gå tillbaka till sängen när telefonen ringde på nytt.

– Det hördes inte ett ljud då heller, men jag höll luren en längre stund för att höra om någon var där. Men sedan lade jag på, och när det ringde en tredje gång så svarade jag inte utan tänkte att det väl var något skojeri, berättar hon.

Det var först när polisen långt senare kontaktade henne som hon fick veta vad det var för samtal hon utsatts för den där kvällen.

– Jag hade inte tänkt på det mer, men kom ihåg samtalet när vi började prata om det, säger Karin Olsson som konstaterar att hon inte känt något obehag efter att hon fick kännedom om mannens telefonpåringningar.

– Nej, jag reagerade inte så mycket på det. Jag är inte så nervös av mig. Det händer mycket konstiga saker och är fullt med hemska historier överallt. Men jag hade hört om fallet på tv, i Leif GW Perssons program, säger hon.

Karin Olsson hade hört Leif GW Persson berätta om Ulricehamnsfallet. Foto: MICHAELA HASANOVIC

Ringde 565 samtal

Andra kvinnor har vittnat om att mannen stönat och haft ett sexuellt beteende i telefonen.

– Han har sökt på namn och kvinnor i hela Sverige. Företrädesvis och nästan enbart äldre kvinnor. Av sökningarna har han ringt upp ett stort antal av kvinnorna och pratat med dem, har biträdande spaningsledaren Göran Arvidsson tidigare sagt.

I sin sammanställning skriver polisen att han ringde totalt 565 samtal mellan den 20 september och den 29 oktober 2017.

Telefonlistorna har hjälpt polisen att hitta ett motiv till dådet.

– För vår del klarnar motivbilden genom detta. Eftersom vi inte har kunnat höra gärningsmannen är vi helt beroende av den här informationen, säger Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg.

Lena Matthijs, polisområdeschef i Älvsborg. Foto: ANDERS YLANDER

Hon fortsätter:

– Vår slutsats i efterhand är att det fanns en återfallsrisk, enligt profileringen som gjordes tidigt. Den känns ju inte mindre när vi ser att han fortsatte ringa efter gärningen. Sedan om det betyder att det kunde ha lett till ett förnyat brott det vet vi inte. Det är bara spekulationer.

 

LÄS OCKSÅ: Mördarens iskyla när polisen knackade på 

 

Av polisens sammanställning framgår det att alla samtal gjordes kvälls- och nattetid, mellan klockan halv elva och tre.

181 samtal under en natt

De flesta nätter som mannen ska ha varit aktiv ringde han mellan 25 och 60 samtal – men en natt i början av oktober ringde han 181 stycken.

Flera av kvinnorna som polisen har pratat med minns inte att de blivit uppringda.

En kvinna berättade för sin dotter om samtalet efter hon blivit uppringd, men kommer i dag inte ihåg något, förklarar dottern i förhör. Mamman hade sagt att personen som ringde viskade i luren och att hon trodde att det var någon som var i nöd och behövde hjälp.

Göran Arvidsson och Helena Ericsson, biträdande spaningsledare och spaningsledare i Ulricehamnsfallet. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Flåsade i luren

En annan kvinna säger till polisen i förhör att hon låg i sängen när det ringde. Hon gick upp och svarade med sitt namn och hon hörde då att någon flåsade i luren. 

"Det lät som om han fick en orgasm" står det i förhöret.

Kvinnan försökte att uppehålla honom för att han skulle säga något. Flera gånger frågade hon "Vad vill du?" men det kom inte något svar.

 

LÄS OCKSÅ: Joggingmördarens tidigare flickvän: "Jag är chockad"

 

Ytterligare en kvinna blev uppringd fyra gånger samma kväll och hon säger att det var dagen innan hon skulle fylla 90 år. Hon har dock inte heller något minne av att hon pratat med någon som sagt något konstigt.

Flera av kvinnorna ringde mannen mer än två gånger, framgår det av kartläggningen.

Polisen är övertygad om att gärningsmannen agerade på egen hand.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!