Karin vägde 42 kilo när hon dog. Här står hon bredvid barnbarnet Pauline. Foto: PrivatKarin vägde 42 kilo när hon dog. Här står hon bredvid barnbarnet Pauline. Foto: Privat
Karin vägde 42 kilo när hon dog. Här står hon bredvid barnbarnet Pauline. Foto: Privat
Dottern Katarina Karlsson. Foto: PrivatDottern Katarina Karlsson. Foto: Privat
Dottern Katarina Karlsson. Foto: Privat
Karin vägde 42 kilo när hon dog. Under en månad köpte hemtjänsten hem fem kilo lösgodis till henne, godis som hon aldrig åt. Foto: PrivatKarin vägde 42 kilo när hon dog. Under en månad köpte hemtjänsten hem fem kilo lösgodis till henne, godis som hon aldrig åt. Foto: Privat
Karin vägde 42 kilo när hon dog. Under en månad köpte hemtjänsten hem fem kilo lösgodis till henne, godis som hon aldrig åt. Foto: Privat

Karin, 83, vägde bara 42 kilo när hon dog

Publicerad

De sista månaderna av sitt liv vägde Karin, 83, knappt över 40 kilo och sov i sin egen urin i en smutsig lägenhet.

När dottern Katarina Karlsson ifrågasatte förhållandena så svarade hemtjänsten att hennes dementa mamma sagt upp städningen.

Nu riktar Inspektionen för Vård och omsorg stark kritik mot Vänersborgs kommun, skriver P4 Väst. 

– Det är tråkigt och lågt att vi får beskedet via medierna, det är lågt att inte kommunen hör av sig, säger Katarina.

Det var i slutet av april i fjol som Karin, 83, gick bort.

Sedan dess har dottern Katarina och Karins barnbarn fört en kamp mot socialförvaltningen i Vänersborgs kommun, vilket GT tidigare har uppmärksammat. Familjen anmälde kommunen till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, då de menade att hemtjänsten brustit i vården av Karin.

– Jag reagerade redan innan hon dog på hur skitit det var hemma hos henne och kontaktade en chef inom hemtjänsten. Jag fick till svar att mamma hade sagt upp städningen av lägenheten, berättade Katarina då.

Smutsen i lägenheten var påtaglig.Foto: Privat

Detta ska Karin ha gjort trots att hon klassats som svårt demenssjuk.

– Hur kan en person som inte kan skala en banan själv säga upp städtjänster och veta vad som är bäst för sig själv?, frågade sig Katarina.

Var mager

När Karin dog så vägde hon 42 kilo.  Katarina Karlsson ska ha påpekat detta för hemsjukvården men fått till svar att man inget märkt.

I en Lex Sarah-utredningen har Vänersborgs medicinskt ansvariga sjuksköterska pekat ut en rad brister från kommunen i slutskedet av Karins liv. Bland annat framgår det att kontakt med dietist saknas, att viktkontroller inte utförts enligt plan och att inte mat- och vätskeregistrering har skett vid behov.

 

GRATIS! Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android 

 

Nu har även Ivo avslutat sin utredning – och riktar skarp kritik mot Vänersborgs kommun, enligt P4 Väst. Enligt kritiken, som P4 tagit del av, säger Ivo att då kommunen brustit i dokumentationen om Karins hälsotillstånd kan man inte utesluta att Karin därmed inte fick rätt hjälp eller att hjälpen hon fick inte var rätt utförd av Vänersborgs kommun. Ivo ska också i sitt beslut understryka att Vänersborgs kommun nu säkerställer ett kvalitets- och förbättringsarbete i vården av gamla.

– Jag ryser på hela kroppen, säger dottern Katarina Karlsson när hon får höra talas om beslutet.

Fortsatt kritisk

Ingrodd smuts i kökslådan.Foto: Privat

Sedan säger hon att hon tycker att det är tråkigt att behöva få beskedet via medierna.

– Jag har ju ringt dem flera gånger under den senaste tiden utan att ha fått höra något, säger hon.

Katarina ger också många fler exempel på hur hon anser att kommunen agerat fel, både i hanteringen av hennes mamma, utredningen efter hennes död och i hanteringen av Katarina och de anhörigas kamp för Karins upprättelse efteråt.

 

LÄS MER: Familjens svåra kamp – efter 83-åriga Karins död 

 

Karin Hallberg, chef på socialförvaltningen Vänersborgs kommun, berättar att kommunen fått Ivo-beslutet under veckan men att hon själv varit bortrest och inte haft möjlighet att sätta sig in i det.

Innan GT hinner ställa frågan om varför Karins anhöriga inte informerats ber Karin Hallberg om att få läsa på innan fler frågor ställs. GT ombeds att återkomma på måndag.

Katarina Karlsson säger sig i alla fall känna lättnad över Ivos beslut att rikta kritik mot Vänersborgs kommun.

– Vi hade ju gett oss fan på att det inte skulle få komma undan. Jag hoppas att det blir ordentliga konsekvenser, säger hon.

Sanna Wikström
Sanna Wikström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER