Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Karin, 42, sa upp sig – tog familjen till Indien

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Familjen Adolfsson ville lämna stressen hemma i Sverige. Foto: Privat.
Lilly och Elsy Adolfsson.Foto: Privat

Familjen Adolfsson tröttnade på vardagslivet i Göteborg, därför tog de sitt pick och pack och begav sig till Indien. 

I tre månader fick familjen uppleva en annan kultur och även komma närmre varandra. 

– Man ska leva livet medan man kan, inte skjuta upp saker, säger Karin Adolfsson.  

Det var på annandag jul, 2018 som Karin, 42, och Per, 43, tog med barnen Lilly, 11, och Elsy, 8, på ett oförglömligt äventyr i sydindiska staden Varkala. 

– Vi hade tänkt ett tag på att vi ville vara utomlands en längre tid. Mest för att det är så lärorikt att se andra kulturer och få perspektiv på sin egen tillvaro, säger mamma Karin. 

Kravet på resmålet var att det skulle finnas en svensk skola samt nära havet, varmt väder och att det skulle vara billigt att leva. 

– Efter lite googlande hittade vi rätt. Men det var väldigt mycket planering, berättar Karin, som tidigare berättat om äventyret för tidningen Allas

”Barn är anpassningsbara”

Familjen hittade en fin lägenhet med havsutsikt som låg bredvid ett hotellresort. 

– På dagarna gick barnen i skolan och på vår lediga tid kunde vi utnyttja hotellets pool och vi gjorde även flera utflykter i närområdet, säger Karin. 

Skulle du säga att det finns några hinder med att äventyra med barn? 

– Nej, tvärtom. Jag tycker barn är de som är mest anpassningsbara. Det var till exempel inget problem för dem att äta med händerna. Det vara snarare ett större problem för mig, det satt liksom långt inne. Det var inte heller några problem att ta med dem på olika utflykter, så länge vi gör det ihop och tar det i måttlig takt. 

Hela familjen AdolfssonFoto: Privat
Lilly framför ett Indiskt tempelFoto: Privat

Sa upp sig efter åtta år

Karin hade haft samma jobb i åtta år och inför resan till Indien bestämde hon sig för att säga upp sig. 

– Jag och min man började studera på distans, vi hade också kvar några föräldradagar som vi kunde ta ut. Det funkade verkligen jättebra, säger Karin. 

Det bästa med resan, enligt Karin, var att familjen kom så nära varandra. 

– Det var så skönt att vara i vår familjebubbla, bara få vara vi, hänga och spela kort. Det gjorde vi innan också men det blev ännu tydligare när vi var i ett annat land. Lilly sa senast här om dagen att det känns som vi känner varandra bättre nu. 

Barnen vill äta med händerna

Ett av målen på deras resa var att lära sig andra kulturer och få perspektiv på sin egen tillvaro, vilket blev extra tydligt när de blev hembjudna till en indisk familj. 

– De bodde i ett skjul utan vatten och toalett. Det var mysigt men också väldigt annorlunda, precis som hela samhället. De har en helt annan syn på tid och stress, berättar Karin. 

Den första april är det ett år sedan ni kom hem igen, längtar ni tillbaka? 

– Lilly sa senast i går att hon ville åka dit igen. När vi äter indiskt hemma vill barnen alltid äta med händerna, då säger jag att det är okej, så länge ni bara gör det när vi är hemma, säger Karin och skrattar. 

– Man ska leva livet medan man kan, säger mamma Karin. Foto: Privat
I Indien äter man med händerna, något som barnen uppskattade lite extra. Foto: Privat

Trivs i Sverige 

Än så länge finns det ingen ny resa planerad men längtan finns alltid där. 

– När vi kom hem tänkte vi bara ”jaha, vad ska vi göra nu”. Vi vet att de har öppnat en svensk skola i Mexiko, men det kräver ju en del planering och pengar. 

Men även om familjen trivs på resande fot, finns det inget intresse att flytta utomlands permanent. 

– Vi är ganska bottnade där vi bor nu. Men man ska leva livet medan man kan och inte skjuta upp saker. Det är klart man ska planera saker men man ska också leva här och nu.