Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karim konkurrerar med bensinjätten

Karim Makhoul öppnade lokal konkurrent till Preem.
Foto: Privat
Karim Makhoul startade Åmål petroleum när Preem ville stänga den befintliga macken och ersätta med automatstation.
Foto: Privat
Karim Makhoul öppnade lokal konkurrent till Preem.
Foto: Privat

Preem ville stänga den enda bemannade macken i Åmål och göra om den till automatstation.

Men det ville inte den lokala företagaren Karim Makhoul som drev macken.

Då bestämde han sig för att öppna en egen mack - Åmåls Petroleum.

– Jag är trött på de stora jättarna, säger Karim Makhoul.

I våras bestämde sig Preem för att lägga ner sin bemannade mack i Åmål och göra om den till automatstation. Men den lokala företagaren Karim Makhoul som drev macken var inte med på noterna.

Han berättar att Åmåls kommun var inne på samma linje som Karim och skickade ett brev till Preem med en rekommendation om att macken inte skulle göras obemannad.

Men inget bet på Preem.

– I de här stora koncernerna är det någon som bestämmer som inte vet vilka de lokala förutsättningarna är. Jag är inte den personen som accepterar såna saker, säger Karim Makhoul.

Öppnade eget

Men eftersom Karim Makhoul äger marken där macken stod var det Preem som fick flytta på sig - och Makhoul bestämde sig för att öppna en mack i eget namn.

– Vi kom i ett läge där jag och Preem gick skiljda vägar. De fick flytta helt och hållet, flytta sina tankar, sanera macken och riva byggnaden. Jag har själv byggt nytt, säger Karim.

Den 15 april slog Preemmacken igen dörrarna för gott. Knappt en månad senare invigde Karim sin egen mack, Åmåls Petroleum.

Under de tre månader som macken hållit öppet har Karim fått väldigt bra respons.

– Macken har blivit väldigt väl mottagen och människor kommer in och säger att de tycker att det är kanon. Många som inte känner mig kommer in och gratulerar och börjar handla.

Karim: "Tror att fler kommer bryta sig loss"

I dag har Karim två anställda men jobbar också mycket själv. Affärerna rullar på bra, men avtalet med kommunen och ett bussföretag försvann när Preem-macken stängde.

– Det är jättekul att driva eget och det kommer att gå bra. Vi börjar se resultat som går åt rätt håll.

Karim tror att fler kommer att gå i hans fotspår i framtiden.

– De flesta återförsäljare går på knäna inom de stora jättarna. Det räcker inte med att betala hyra, de ska ha en procent på omsättningen, och så ska man betala löner och skatt. Om någon smiter med notan är det återförsäljaren som får betala. I de flesta fall bär man hela ansvaret själv.

– Jag tror att många kommer att bryta sig loss från de stora kedjorna. När jag går i pension tror jag att det är många som gör likadant som jag.

GT har varit i kontakt med Preem som inte vill ge någon kommentar i nuläget.

Följ GT på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera våra artiklar.