Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Karatetränaren Mikael blev Årets Eldsjäl

Prisutdelare Pär Mårts, Årets Eldsjäl Mikael Andersson och programledaren Ingvar Oldsberg vid prisutdelningen i direktsändning. Det blev en dag att sent glömma för karatetränaren från Kungälv.
Foto: Johan Carlén

Årets eldsjäl kommer från Kungälv. På torsdagen tog den 49-årige karatetränaren emot tv-tittarnas pris i direktsändning från Gamlestadens fabriker i Göteborg.

– Jag är alldeles omtumlad. Det känns helt fantastiskt. Jag kan fortfarande inte riktigt fatta att det är sant, säger en jublande glad Mikael Andersson sent på torsdagskvällen.

Att karate var sporten för Mikael Andersson kände han redan från början. Han var bara 14 år när han började träna.

Vid 30 års ålder kände han sig som starkast och hade precis fått sitt svarta bälte. Då fick han cancer.

Överlevde cancern

– Jag trodde jag skulle dö. Men jag överlevde. Fast det förändrade min livssyn. När jag blev frisk kände jag att nu får jag skynda mig att göra allt det där jag drömt om. Så jag reste till Japan och levde i tre månader med människor som tränade karate flera gånger om dagen.

– Jag tränade hårt och kom hem med ny kunskap som jag med framgång spritt i min klubb i Kungälv. Mina elever har varit väldigt framgångsrika.

Karatebussen

I september förra året drog Mikael dessutom igång sitt uppmärksammade projekt "Karatebussen".

– Då fanns en hotbild mot barnen utanför skolorna i kommunen. Flickor hade blivit förföljda när de lämnade skolan. Polisen visste inte vem det var som antastade dem. Och eftersom jag själv hade flickor som gick på de här skolorna kände jag att vi måste göra något. Ta ett samhällsansvar, både som förälder och som karateförening .

Lagar mat

Svaret blev karatebussen som hämtar upp barnen när skolan är slut.

– Vi kör dem till träningslokalen, lagar mat åt dem, hjälper dem med läxor och så tränar vi karate.

De flesta barnen är mellan sju och nio år. Sen finns det några som är mellan tio och tolv. Sammanlagt har Mikael ett 15-tal barn som han tar hand om en dag i veckan på detta sätt.

Tränar på skoltid

- Men jag tränar också självförsvar med tjejerna i sjuan en gång i veckan. Det får de faktiskt göra på skoltid!

Strax före jul fick Mikael veta att han var nominerad till Årets Eldsjäl för sitt engagemang. Och på torsdagen tog han hem utmärkelsen i TV4:s direktsändning.

- Det har varit en väldigt omtumlande och rolig dag.

Nya planer

Och peppande inför framtiden.

– Jag har faktiskt en vision, Jag drömmer om ett budohus i Kungälv. Ett ställe att träna självförsvar, ta hand om barn och ungdomar, men också bygga upp självkänsla och skaffa sig en gemensam värdegrund. Jag ska faktiskt träffa politikerna och prata om detta nästa vecka.

Årets eldsjäl

Det är åttonde året i rad som "Årets Eldsjäl" utses. Utmärkelsen delas ut till någon som utmärkt sig inom den svenska förenings- eller idrottsrörelsen, ofta genom oavlönade arbetsinsatser.

Vid eldsjälsgalan på torsdagskvällen som leddes av Ingvar Oldsberg och sändes direkt i TV4 fanns tre finalister kvar av hundratalet nominerade. Och det blev karatetränaren Mikael Andersson från Kungälv som fick flest röster av tv-tittarna.