Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaptenen drack sprit
– frias från sjöfylleri

Kaptenen hade druckit en halv liter sprit och säger sig själv ha varit berusad när han styrde fartyget med lättantändlig last.

Men eftersom spriten inte druckits på svenskt vatten och det inte går att bevisa att han var för berusad för att kunna sköta sitt jobb frias mannen från sjöfylleri i tingsrätten, skriver Bohusläningen.

Det var den 16 december som Kustbevakningen larmades till det 144 meter långa kemikalietankfartyget, som var lastad med 13 000 ton lättantändlig petrolium-nafta. Det var på väg från Lettland till Stenungsund.

Kaptenen, som är i 40-årsåldern, berättar att han muntligt lagt över ansvaret för fartyget på överstyrmannen och därefter druckit en halv liter sprit inom loppet av en timma, skriver Bohusläningen Sedan sov han sex-sju timmar. Därefter gick han upp till bryggan igen, där överstyrmannen inte syntes till. Båten var då på svenskt vatten. Kaptenen har uppgivit att han stannade kvar på bryggan trots att han kände sig berusad.

Frias av rätten

Enligt tingsrätten befann sig fartyget inte på svenskt vatten när kaptenen drack en halv liter sprit och därför innefattas det inte av svensk lag. Trots att andrestyrmannen ansåg att han var mycket berusad och att kaptenen själv sagt att han var påverkad anser rätten att det inte går att bevisa att han var så berusad på svenskt vatten att han inte kunde göra sitt jobb. Därför frias mannen av tingsrätten, skriver Bohusläningen.

En nämndeman var av annan åsikt och menar att kaptenens och andrestyrmannens ord räcker som bevis på att kaptenen var berusad när han förde befäl på svenskt vatten.