Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kapellmästare Curt-Eric Holmquist är död

Curt-Eric Holmquist var md och startade succén Lotta på Liseberg.
Foto: LENNART REHNMAN
Curt-Eric Holmquist syntes i många folkkära program.
Foto: MARIA GREDESKOG
Curt-Eric Holmquist och Lotta Engberg som inte bara var nära på scen utan också privat.
Foto: LENNART REHNMAN

Kapellmästare Curt-Eric Holmquist var bland annat med och startade Lotta på Liseberg och Go’morron Sverige.

Under tisdagseftermiddagen gick han bort i akut myeloisk leukemi.

Det bekräftar familjen för tidningen GP

– Jag är jätteledsen. Han var min mentor och har funnits med under hela min musikaliska karriär, säger Lotta Engberg till GT. 

Curt-Eric Holmquist som föddes 1948 i Göteborg slog igenom i Go’morron Sverige i mitten av 1980-talet. Därefter har han synts i andra folkkära produktioner som melodifestivalen där han var dirigent sex gånger. Han var även kapellmästare och dirigent vid Eurovision Song Contest. 

Mellan 1999 och 2010 arbetade han som programchef på Liseberg, han var bland annat med och startade produktionen Lotta på Liseberg. Där fortsatte han som kapellmästare även efter att han lämnat rollen som programchef. 

Curt-Eric Holmquist på Lotta på Liseberg.
Foto: MARIA GREDESKOG

Lotta Engberg om sorgen efter beskedet 

När GT når Lotta Engberg svarar hon i tårar och berättar om känslorna och sorgen efter Curt-Eric Holmquist bortgång. 

– Jag är jätteledsen. Han var min mentor och har funnits med under hela min musikaliska karriär. Han har lärt mig så fruktansvärt mycket. Efter alla år blev vi väldigt, väldigt nära varandra. Musiksverige gråter, säger Lotta Engberg. 

Lotta Engberg har tidigare vid flera tillfällen pratat om hennes nära relation till Curt-Eric Holmquist och hans familj. Hon har bland annat berättat att de umgåtts en hel del privat, och de var nära ända till slutet. 

– Jag har känt honom sedan 1984, så det är så mycket minnen. När man tänker på minnena kan man le. Men när man tänker på att han inte finns kvar då kommer tårarna, säger Lotta Engberg. 

Vad har han betytt för Musiksverige? 

– Hur mycket som helst med alla melodifestivaler, han var programchef på Liseberg. Det är så många som fått glädjen att musicera med honom och hans enorma musikalitet. Sen hans otroligt underbara humor. Det bodde en liten pojke i Curt-Eric ända fram tills nu. 

Kollegan: ”Han hade ett stort hjärta”

Lisebergs nuvarande underhållningschef Per Alexandersson efterträdde Curt-Eric 2011. 

– Det är självklart en stor sorg och saknad. Det var en otroligt varm människa med stort hjärta och med fantastisk humor, säger Per Alexandersson. 

– Man log alltid när man mötte Curt-Eric. Han hade många storys i bakhuvudet som han kunde droppa när som helst. 

Hans familj önskar enligt GP att få sörja i stillhet. ”Han brann för sjöräddningen i Fjällbacka och familjen ser gärna att man skänker pengar till räddningsstationen Fjällbacka i Curt-Erics namn i stället för att skicka blommor”.