Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaoset på skolan – alla lärare har sagt upp sig

Christian Nordlund och sonen Edvin är oroliga.Foto: PRIVAT
Varola skola i SkövdeFoto: GOOGLE

Alla lärare på Varola skola i Skövde har sagt upp sig i protest.

Kaoset, otryggheten och ovissheten slår nu hårt mot barnen på skolan och deras föräldrar.

– Vi är alla ledsna och upprörda. Vi förstår inte hur det kan hanteras så här så att personalen ska bli otrygga och tvingas sluta, säger Christian Nordlund, pappa till Varola-eleven Edvin, 10.

På Varola skola går elever från förskoleklass till och med årskurs sex. 

Föräldrarna till de 36 barnen på skolan var nöjda med verksamheten och trodde att allt skulle fortsätta flyta på oproblematiskt.

Men plötsligt skulle en av de tre anställda lärarna sägas upp. Det saknades 750 000 kronor i budgeten, vilket P4 Skaraborg var först med att rapportera.

–  Det har varit mycket turbulens på en liten skola. Jag kände mig väldigt orolig när jag fick höra om detta och självklart blev lärarna också oroliga, säger Christian Nordlund, förälder till ett av barnen på skolan. 

Och nu har alla skolans lärare – som samtliga arbetat på skolan i över 20 år – sagt upp sig i protest.

Föräldrarna kämpar

Christian berättar att nästan alla föräldrar på skolan har samarbetat och engagerat sig i problematiken. De har kontaktat skolans ledning, kommunens grundskolechef och politiker för att få svar på sina frågor.

– Vi har bedrivit en aktiv kampanj mot tjänstemän o politiker. Vi har främst varit i kontakt med skolans ledning och grundskolechefen. Det kommer bli svårt för skolan att nyanställa ordinarie personal, säger Christian. 

Han är rädd för att det ska bli kaos på skolan med många vikarier som byts ut. Och berättar att hans son Edvin har svårt att sova på nättera. 

– Han är bara tio år och jag känner hans upprördhet. Skolan har varit en jätteglädje och min son och de andra eleverna har fått bra utbildning och trivts. Nu är jag så orolig för framtiden, många funderar på att ta sina barn ur skolan, säger Christian Nordlund. 

 

 

Lärarna "som en familj"

Caroline Frisell Ivarsen är rektor på Varola skola och säger att situationen inte kunde ha undvikts.

– Det fattas 750 000 i budgeten. Jag var tvungen att minska på personalen. Det gjordes en risk och konsekvensanalys med personalen närvarande. Jag kunde inte gå bakom ryggen på mina anställda. När de insåg att minst en halv tjänst måste tas bort så blev de oroliga. De valde att lämna och jag förstår dem, säger hon. 

De tre lärarna hade arbetat på skolan i över 20 år. De var som en familj, menar Caroline Frisell Ivarsen. 

– Det är beklagligt och de tycker att det är sorgligt. Men nu rekryterar jag nya, det är inget högtryck på ansökningarna men jag är i dialog med en ordinarie lärare som är intresserad.

Pernilla Engqvist Widegren är avdelningschef inom grundskolan på Skövde kommun, hon hoppas på att skolan ska lyckas nyrekrytera. 

– Det är en utmaning att hitta lärare. Vi har tre månader på oss att rekrytera. Jag har inget annat uppdrag än att jag ska lyckas bevara skolan, säger hon till P4 Skaraborg