Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Kaoset i sommaridyllen – när måsarna invaderar

Dagens toppnyheter – inrikes.
Emelie Karlingmark och Julia Hvalgren varnar dagligen Torggrillens kunder för de attackerande måsarna. Foto: Privat

Att äta glass och korv på Varbergs torg sker på egen risk – det går nämligen inte en dag utan att någon blir attackerad och bestulen av orädda måsfåglar. 

Det vittnar flera restaurangägare på torget om.

– Det händer minst tio gånger om dagen, säger Julia Hvalgren som jobbar i Torggrillen.

Men från kommunens sida säger man sig inte kunna göra någonting åt problemet.

”Se upp för fåglarna!! Vi kan inte ersätta förlorad glass eller mat.”

Den skylten har Torggrillen i Varberg nödgats sätta upp i fönstret till luckan. Julia Hvalgren, som jobbar i grillen, förklarar varför:

– Det händer minst tio gånger om dagen att måsar och trutar attackerar och stjäl mat. En del kunder har blivit bitna och skadade. Vi säger till alla som köper något att de ska se upp. Det går på rutin. 

Den 1 maj i år blev en trut till och med polisanmäld av en man efter att den tagit hans glass inhandlad på Torggrillen. Det skriver Hallands Nyheter.

Peter Blomqvist, som driver kafé Mignon på samma torg, bekräftar måsproblematiken och säger att den har eskalerat på senare tid.

– De bits, attackerar och jagar efter människor. Det har blivit ett allt större problem i Varberg. Kunderna är förtvivlade. 

I Varberg har man stora problem med måsar och trutar som tar mat på torget.

”Gör mig irriterad”

Blomqvist har försökt med allt för att skrämma bort måsfåglarna, säger han.

Men det är inte mycket som hjälper.

– Nu har vi börjat skjuta på dem med vattenbazooka, och så har vi lagt ut långa pinnar på borden som kunderna kan vifta med. Jag har pratat med en hel del fågelexperter, och de säger att om en trut vågar sig ner, en ledare, så följer resten efter. Det finns några djärva som lockar med sig de andra.

Peter Blomqvist har flera gånger efterlyst åtgärder från kommunen, men upplever att han talar inför döva öron.

– De verkar inte tycka att det är något problem, och det gör mig väldigt irriterad, säger han.

På Torggrillen varnar man alla kunder för de hungriga fåglarna. Foto: Jonathan Berntsson

Kravet: Skjut av dem

Karl Inge Johansson är miljö- och hälsoskyddsinspektör på kommunen och har så varit i mer än två decennier. En viss trötthet går att urskilja i hans röst, när han får frågan om fågelattackerna. 

– Det här kommer upp varje vår. Det finns de som säger att det har blivit värre, men vi har inte fått in fler klagomål än vanligt. Och de gånger jag själv är på torget kan jag inte säga att jag har märkt av någon ökning. 

Johansson säger vidare att det inte finns mycket kommunen kan göra, annat än att uppmana näringsidkarna att snabbt plocka undan matrester från borden. 

– Vi får ilskna och ivriga påtryckningar om att skjuta av måsarna. I teorin kan vi beordra en sådan åtgärd, om det innebär olägenhet för människors hälsa och för miljön. Men enligt de vägledande domar som finns, så säger man att de här fåglarna är normalt förekommande i kustmiljöer.

Undanträngda av människan

Anders Wirdheim är ordförande för en ornitologisk förening i en annan västsvensk och måstät stad, Halmstad. Han förklarar roten till måsproblemet:

– Som man bäddar får man ligga. Går vi 50 år tillbaka i tiden så häckade måsarna och trutarna på stränder och öar, men där har de blivit undanträngda av oss människor. Och med tiden har fåglarna upptäckt att det finns gott om både mat och skyddade boplatser inne i städerna.

Han fortsätter: 

– Vi vill att fåglar och andra djur ska finnas på våra villkor, men vi har väldigt svårt att anpassa oss efter deras villkor. Då är de bara till besvär. Det kan vara värt att reflektera över.

Här är ett annat exempel på måsar som ställer till det.