Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaos vid badplatserna – kommunchefen grep in

I helgen rådde stor trängsel på stränderna även i Skåne.
Uppskattningsvis 20 000 besökte Askimsbadet i Göteborg i helgen (bilden är från förra helgen).
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst.
Foto: POLISEN
De senaste helgerna har det varit full på parkeringen vid Askimsbadet.
Foto: HANNA BRUNLÖF WINDELL
Foto: Karlsborgs kommun / Karlsborgs kommun

Trängseln på landets stränder och badplatser fortsätter i hettan.

I helgens kaos blockerades utryckningsvägar av felparkerade bilar – samtidigt som folk slogs om parkeringsplatser.

– Vi fick in många samtal från upprörda människor, säger Thomas Fuxborg vid polisen till SVT Nyheter.

Runt 20 000 personer besökte Askimsbadet i Göteborg i helgen. Trängsel rapporterades även från flera andra badplatser runtom i Västsverige, rapporterar SVT Nyheter.

Förutom att människor kan ha svårt att hålla avstånd – och skydda sig från coronaviruset – är ett vanligt problem felparkerade bilar som blockerar vägen för utryckningsfordon.

– Den gångna helgen har det varit väldigt mycket incidenter runtom efter kusten. Mycket har handlat om felparkerade bilar. Folk är upprörd och ringer till polisen och de ringer till kommunen och räddningstjänsten för att påtala problemen, säger Thomas Fuxborg, presstalesperson vid polisen, till SVT Nyheter.

Hamnade i luven på varandra

Frustrationen över att inte kunnat parkera ordentligt i värmen har även lett till handgripligheter.

– Vi har haft bilister som har hamnat i luven på varandra om parkeringsplatser. Där han eller hon tycker att man har mer rätt än den andra, så blir det bråk. Vi har upprättat anmälan om något fall av misshandel. Men generellt sett har det ändå gått bra, utan allvarliga incidenter, säger Thomas Fuxborg till SVT Nyheter.

I Karlsborg vid Vättern försökte kommunchefen Kajsa Eriksson Larsson personligen reda i kaoset bland bilisterna vid Djäknesundets badplats.

– Jag tror att jag stoppade 150 bilar på en väldigt kort stund, säger hon till P4 Skaraborg.

”Så här kan vi inte ha det”

Kajsa Eriksson Larsson tog sig till badplatsen efter en händelse i lördags. En ambulans kom inte fram mellan de slarvigt parkerade bilarna för att hämta ett sjukt barn.

– Nu har vi beställt skyltar där vi blir ännu mer tydliga om att det är utryckningsväg på den här vägen, säger kommunchefen till radion.

Hon tycker kommunen måste ta ansvar, även när man inte är markägare, och att det kan bli aktuellt att sätta ut vakter om det blir en till lika varm helg.

– Så här kan vi inte ha det.

Flera semesterorter larmar om ökad smitta.