Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kaos på förlossning – bebis kan ha drabbats

Den nyfödda bebisen kan ha fått hjärnskador och epilepsi som en följd av den bristande behandlingen i förlossningsrummet på Sahlgrenska universitetssjukhuset.
Foto: Jan Wiriden

Situationen i förlossningsrummet var kaotisk och det nyfödda barnet övervakades inte tillräckligt. Så beskriver barnmorskan själv en förlossning på Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Barnet kan ha fått hjärnskador och epilepsi som en följd av den bristande behandlingen – som tidigare utretts enligt lex Maria.

Nu kritiserar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) sjukhuset för allvarliga systembrister.

En kvinna anmälde personalen vid förlossningsavdelningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset efter att ha förlöst sitt första barn sommaren 2011. Enligt anmälan ska omhändertagandet av barnet under och efter förlossningen ha lett till syrebrist, vilket i sin tur gav barnet hjärnskador och epilepsi.

IVO kritiserar nu sjukhuset efter förlossningen. Socialstyrelsen har tidigare utrett händelsen enligt lex Maria.

"Kaotisk och ohållbar"

Barnmorskan själv beskriver, i den interna utredning som gjorts, situationen i förlossningsrummet som "kaotisk". Tre anhöriga till den födande kvinnan var närvarande och kvinnan ska ha varit bitvis okontaktbar på grund av smärta och lustgas. Detta ska ha försämrat vårdpersonalens kommunikation.

Barnets så kallade CTG-kurva ska ha visat på försämrad puls. Men avvikelserna bedömdes aldrig av förlossningsläkaren – trots att barnmorskan oroades. Läkaren ska ha undersökt en misstänkt ögoninflammation hos kvinnan, men inte brytt sig om CTG-kurvan.

Utredningen visar att barnmorskan tyckte att situationen "kändes ohållbar" och att hennes oro inte togs på allvar.

Allvarliga brister

IVO skriver i sitt beslut att allvarliga system- och organisationsbrister var huvudorsaken till det bristande omhändertagandet under förlossningen. Därför kritiseras verksamheten och inte enskild vårdpersonal.

Behandlingen av barnet ska inte ha uppfyllt patientsäkerhetslagens krav på god vård, enligt IVO.

Socialstyrelsen har tidigare krävt att Sahlgrenska ska förbättra sin CTG-övervakning samt förbättra samarbetet mellan läkare och barnmorskor.