Alice Teodorescu. Foto: Jan DüsingAlice Teodorescu. Foto: Jan Düsing
Alice Teodorescu. Foto: Jan Düsing
Cecilia Krönlein. Foto: Sven LindwallCecilia Krönlein. Foto: Sven Lindwall
Cecilia Krönlein. Foto: Sven Lindwall
Gert Gelotte.Gert Gelotte.
Gert Gelotte.

Kaos och bråk på Göteborgs-Posten

Publicerad

Det råder för tillfället kaos på Göteborgs-Postens redaktion i Göteborg.

Efter flera bråk tillträdde nya ledarredaktören Alice Teodorescu den första mars – och då slutade kollegerna i protest.

– GP befinner sig i djup kris, både journalistiskt och ekonomiskt, sågar Gert Gelotte, avgående ledarskribent.

Det har varit några omtumlande månader för tidningen GP. I november gick tidningens journalistklubb offentligt ut och sa att de saknade förtroende för chefredaktören Cecilia Krönlein. I början av året höll ledningen också krismöte efter att ledarredaktionen protesterat mot anställningen av nya ledarredaktören Alice Teodorescu.

Ledarredaktionen menar att Göteborgs-Posten i och med det byter politisk färg – och nu säger Gert Gelotte, ledarskribent och GP-journalist sedan 1975, upp sig på tidningen.

– Jag kan inte tänka mig att samarbeta med Alice Teodorescu, hon tillträdde i går och är en känd konservativ skribent. Jag är socialliberal och jag har skrivit på GP:s ledarsida i 11 år som det. Ägaren har naturligtvis rätt att byta politisk färg på tidningen, men de har inte rätt att byta politisk färg på mig, säger Gert Gelotte.

Bråket var droppen

Enligt honom har beslutet att anställa Alice Teodorescu retat upp fler kolleger och orsakat fler uppsägningar.

– Det går inte att kompromissa här. Det är blandade känslor att sluta så här, lite sorgligt. Det var inte så här jag hade velat sluta, men givet omständigheterna är detta bättre än att jag och Alice ska ha legat i krig med varandra i fyra månader tills jag slutar, säger Gert Gelotte och nämner fler namn som hoppat av.

En av dem är Malin Lernfelt som har jobbat på GP:s ledarredaktion i elva år. På måndagen sjukskrevs hon av sin läkare. Även hon säger sig ha påverkats av bråket.

– Jag har jobbat otroligt hårt under lång, lång tid och varit på gränsen att gå in i väggen. Det som hände nu var bara droppen. Jag klarar inte att gå till en arbetsplats där det pågår en konflikt utan jag måste jag ta en paus för att inte falla ihop. Allt är för mycket.

Någon kontakt med Alice Teodorescu har varken Gert Gelotte eller Malin Lernfelt haft, däremot flera samtal med GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein.

– Och jag har varit helt inställd på att bygga upp någon slags ömsesidig respekt och göra något bra av det här, säger Malin Lernfelt.

"Befinner sig i djup kris"

Men senaste tidens bråk som kulminerade i ledarkollegan Gert Gelottes uppsägning blev bara för mycket.

– Jag var tvungen att dra i handbromsen. Nu tar jag ta en dag i taget och så får jag se hur det blir. Jag älskar ju mitt jobb, men jag måste må bra och det gör jag inte nu. Fast jag hoppas det blir bra i slutändan.

Gert Gelotte hoppas också på det bästa för tidningen. Han är dock orolig.

– Det är oerhört svårt att svara på hur framtiden blir. GP befinner sig i djup kris, både journalistiskt och ekonomiskt. Det vore sorgligt om man inte reder ut det, men jag vet inte. Alla som läser GP kan lägga märke till krisen, tidningen är mycket mager, säger Gert Gelotte.

Cecilia Krönlein är förstås av en annan åsikt. Hon uppfattar det inte som att GP bytt politisk inriktning och inte heller att det råder någon kris på tidningen.

– Våra medarbetare har rätt att ha vilka uppfattningar de vill och säga vad de vill. Våra läsare uppskattar tidningen, jag har dagligen läsarkontakt med folk som uppskattar det vi gör i papperet och digitalt, säger Krönlein.

Krönlein: Det kommer bli jättebra

Hon säger vidare att hon tycker det är tråkigt att Gert Gelotte slutar – men framtiden ser hon ljust på.

– Jag tror att det kommer bli jättebra. Vi har en ny redaktör för vår ledarsida som precis har tillträtt och vi håller på med en nyrekrytering som vi annonserat. Att vi blir tre ledarskribenter har varit bestämt sedan långt tillbaka.

GT har även talat med Alice Teodorescu som inte vill lämna några kommentarer alls.

Ingrid Norrman
Ingrid Norrman

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER