Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Kaos och bråk på Göteborgs-Posten

Alice Teodorescu.
Foto: Jan Düsing
Cecilia Krönlein.
Foto: Sven Lindwall
Gert Gelotte.

Det råder för tillfället kaos på Göteborgs-Postens redaktion i Göteborg.

Efter flera bråk tillträdde nya ledarredaktören Alice Teodorescu den första mars – och då slutade kollegerna i protest.

– GP befinner sig i djup kris, både journalistiskt och ekonomiskt, sågar Gert Gelotte, avgående ledarskribent.

Det har varit några omtumlande månader för tidningen GP. I november gick tidningens journalistklubb offentligt ut och sa att de saknade förtroende för chefredaktören Cecilia Krönlein. I början av året höll ledningen också krismöte efter att ledarredaktionen protesterat mot anställningen av nya ledarredaktören Alice Teodorescu.

Ledarredaktionen menar att Göteborgs-Posten i och med det byter politisk färg – och nu säger Gert Gelotte, ledarskribent och GP-journalist sedan 1975, upp sig på tidningen.

– Jag kan inte tänka mig att samarbeta med Alice Teodorescu, hon tillträdde i går och är en känd konservativ skribent. Jag är socialliberal och jag har skrivit på GP:s ledarsida i 11 år som det. Ägaren har naturligtvis rätt att byta politisk färg på tidningen, men de har inte rätt att byta politisk färg på mig, säger Gert Gelotte.

Bråket var droppen

Enligt honom har beslutet att anställa Alice Teodorescu retat upp fler kolleger och orsakat fler uppsägningar.

– Det går inte att kompromissa här. Det är blandade känslor att sluta så här, lite sorgligt. Det var inte så här jag hade velat sluta, men givet omständigheterna är detta bättre än att jag och Alice ska ha legat i krig med varandra i fyra månader tills jag slutar, säger Gert Gelotte och nämner fler namn som hoppat av.

En av dem är Malin Lernfelt som har jobbat på GP:s ledarredaktion i elva år. På måndagen sjukskrevs hon av sin läkare. Även hon säger sig ha påverkats av bråket.

– Jag har jobbat otroligt hårt under lång, lång tid och varit på gränsen att gå in i väggen. Det som hände nu var bara droppen. Jag klarar inte att gå till en arbetsplats där det pågår en konflikt utan jag måste jag ta en paus för att inte falla ihop. Allt är för mycket.

Någon kontakt med Alice Teodorescu har varken Gert Gelotte eller Malin Lernfelt haft, däremot flera samtal med GP:s chefredaktör Cecilia Krönlein.

– Och jag har varit helt inställd på att bygga upp någon slags ömsesidig respekt och göra något bra av det här, säger Malin Lernfelt.

"Befinner sig i djup kris"

Men senaste tidens bråk som kulminerade i ledarkollegan Gert Gelottes uppsägning blev bara för mycket.

– Jag var tvungen att dra i handbromsen. Nu tar jag ta en dag i taget och så får jag se hur det blir. Jag älskar ju mitt jobb, men jag måste må bra och det gör jag inte nu. Fast jag hoppas det blir bra i slutändan.

Gert Gelotte hoppas också på det bästa för tidningen. Han är dock orolig.

– Det är oerhört svårt att svara på hur framtiden blir. GP befinner sig i djup kris, både journalistiskt och ekonomiskt. Det vore sorgligt om man inte reder ut det, men jag vet inte. Alla som läser GP kan lägga märke till krisen, tidningen är mycket mager, säger Gert Gelotte.

Cecilia Krönlein är förstås av en annan åsikt. Hon uppfattar det inte som att GP bytt politisk inriktning och inte heller att det råder någon kris på tidningen.

– Våra medarbetare har rätt att ha vilka uppfattningar de vill och säga vad de vill. Våra läsare uppskattar tidningen, jag har dagligen läsarkontakt med folk som uppskattar det vi gör i papperet och digitalt, säger Krönlein.

Krönlein: Det kommer bli jättebra

Hon säger vidare att hon tycker det är tråkigt att Gert Gelotte slutar – men framtiden ser hon ljust på.

– Jag tror att det kommer bli jättebra. Vi har en ny redaktör för vår ledarsida som precis har tillträtt och vi håller på med en nyrekrytering som vi annonserat. Att vi blir tre ledarskribenter har varit bestämt sedan långt tillbaka.

GT har även talat med Alice Teodorescu som inte vill lämna några kommentarer alls.

Göteborgs-Postens kris:

2 november 2014: En spricka mellan ledningen och personalen på tidningen blir offentlig och skakar tidningen. Journalistklubben går den här veckan ut och sa att de saknar förtroende för chefredaktören Cecilia Krönlein.

"GP:s journalistklubb saknar förtroende för tidningens chefredaktör Cecilia Krönlein. Detta på grund av hennes svaga ledarskap och bristande publicistiska kompetens", sa journalistklubben i ett uttalande som bland annat publicerades i Dagens Media.

Det är klart att detta är väldigt tråkigt för GP, för bilden av GP, inte minst bland alla våra läsare, sa Cecilia Krönlein till GT då.

15 januari 2015: GP-redaktionen är i uppror efter att tidningen valt högerdebattören Alice Teodorescu som ny politisk redaktör. Ett val som enligt ett avslöjande av Dagens Media fick ledarskribenterna på tidningen att skicka kritiska mejl till samliga medarbetare på GP.

Chefredaktören Cecilia Krönlein kallades till ett krismöte med Stampens styrelseordförande Peter Hjörne.

2 mars 2015: Alice Teodorescu tillträde den första mars som ny redaktör för ledarredaktionen – och då ska flera anställda ha sagt upp sig i protest. Ledarskribenten Malin Lernfeldt sjukskriver sig på grund av konflikten på redaktionen.

– GP befinner sig i djup kris, både journalistiskt och ekonomiskt, sågar Gert Gelotte, avgående ledarskribent.

– Våra medarbetare har rätt att ha vilka uppfattningar de vill och säga vad de vill, svarar Cecilia Krönlein.