På förmiddagen fick en lastbil sladd i Marks kommun och lade sig på sidan på vägen. Foto: Joakim Eriksson/Agena FotoPå förmiddagen fick en lastbil sladd i Marks kommun och lade sig på sidan på vägen. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto
På förmiddagen fick en lastbil sladd i Marks kommun och lade sig på sidan på vägen. Foto: Joakim Eriksson/Agena Foto
Mellan Kungälv och Ytterby har en buss glidit ner i diket. Foto: JONAS ANDERSSONMellan Kungälv och Ytterby har en buss glidit ner i diket. Foto: JONAS ANDERSSON
Mellan Kungälv och Ytterby har en buss glidit ner i diket. Foto: JONAS ANDERSSON

Kaos i trafiken – lastbil sladdade

Publicerad

På torsdagsmorgonen och -förmiddagen var det extremt halt på vägarna runtom i Västsverige och flera trafikolyckor inträf

Flera bussar, däribland skolbussar, var tvungna att ställas in i flera olika städer.

– Det är glashalt helt enkelt, säger Camilla Kaneslo på Västtrafiks störningsjour.

I Marks kommun har en lastbil fick en lastbil sladd och ställde sig över vägen.

Ishalkan ställde till med stora bekymmer på torsdagsmorgonen i den västsvenska trafiken. 

– Det börjar komma nu när trafiken precis börjat komma igång. Vi har fått in flera olyckor som troligen är relaterade till halkan på riksväg 40. Sedan har det varit flera andra avåkningar på andra håll i länet, sa Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson, tidigt på morgonen.

Han säger att det är underkylt regn som skapade glashalka på bland annat riksväg 40.

– Det är snorhalt på vägen enligt uppgifter från platsen.

På Södra Älvsborgs räddningstjänst fick man in larm om minst sex olyckor på grund av halka i Sjuhäradstrakten, bara under några få morgontimmar. 

– Som tur är har det inte varit någon allvarlig olycka än, så vi hinner med än så länge, säger Mats Hermansson, inre befäl på Södra Älvsborgs räddningstjänst. 

Har kört av vägen

Vid klockan sju inträffade en singelolycka i Borås där en bil körde av vägen. En halvtimme senare, vid fick polisen larm om ytterligare en singelolycka på E45 utanför Vänersborg. Där ska en personbil ha kört av vägen och hamnat på taket.

Enligt polisen är det är främst de norra delarna av Västra Götaland som drabbades av det hala väglaget.

– Det är i Boråsområdet som de flesta olyckorna har inträffat, säger Stefan Gustafsson.

Person halkade vid spårvagn

Vid 08.40 fick polisen ett larm om en spårvagn som uppgavs ha kolliderat med en person vid en spårvagnshållplats i centrala Göteborg. Polis, räddningstjänst och ambulans kallades till platsen. 

Det visade sig vara en halkolycka där en man halkat på platsen, och hade alltså inte blivit påkörd. Mannen fick tillsyn av ambulanspersonal på platsen.

I Marks kommun fick en lastbil med släp sladd och körde av vägen. Hytten hamnade i diket och släpet blockerade vägbanan.

– Det ska inte vara några personskador, inget läckage och vi har ingen misstanke om brott. Vi väntar bara på att lastbilen ska bärgas, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst.

"Kan ta tid att ta sig till jobbet"

Polisen uppmanade alla trafikanter att anpassa hastighet och körsätt efter vägunderlaget.

– Det är halt och man får anpassa sig därefter. Det kommer bli påverkan i trafiken om det är flera olyckor. Så man får anpassa tiden och räkna med att man kan hamna i köer när det finns räddningstjänst och polis på plats och jobbar med olyckorna, sa Stefan Gustafsson och fortsätte:

– Det kan ta tid att ta sig till jobbet i dag. Nu när det är halt finns det inget annat alternativ, det är bara att anpassa sig efter det.  

Ingen person uppges ha skadats allvarligt i någon av olyckorna som inträffade under morgonen.

– Det fungerar trots allt. De olyckor som kommit in tidigare under morgonen har varit mindre olyckor, där man kanat av vägen. Så det är bättre än väntat just nu. Det verkar som trafikanterna lyssnat på poliser och varningar i media så det känns ju skönt.

Bussar ställs in

Västtrafik meddelande även under morgonen att flera skolbussar ställdes in i väntan på saltbilar och bättre väglag.

–  Det är framförallt i Bohuslän, Uddevalla och Orust, säger Camilla Kaneslo, störningskoordinator på Västtrafik.

Det är även på andra platsen i Västsverige som bussar och skolbussar tvingas ställa in. Bussarna kunde inte ta sig fram och hämta upp barn och ungdomar som skulle till skolan. 

–  De har ställt skolbussarna för halkan. Vi vet inte riktigt när de kommer igång. Det är glashalt helt enkelt. Man ska inte bli chockad om ens buss ställs in idag. Vi vet inte exakt vilka som kan köra och inte, säger Camilla Kaneslo.

 

LÄS OCKSÅ: Trafikverket varnar för halka – olycka på E6

 

Säffle kommun meddelande under morgonen via sin Facebooksida att all skolbusstrafik fick ställas in under dagen på grund av halkan. 

– VI har problem med all busstrafik. Trafiksäkerheten måste gå först. Vi vet inte hur många som påverkas eftersom det även påverkar linjetrafiken, säger Markus Bergman, trafikchef för skoltrafiken på Värmlandstrafik. 

Flera bussolyckor

Mellan Kungälv och Ytterby gled en buss av vägen och halvvägs ner i diket. Det var, enligt rapporter, väldigt halt också där.

– Det var en tom buss som aldrig hade satts in för att ersätta en annan. Den hade inte hämtat upp några passagerare än, säger Camilla Kanseslo på Västtrafik. 

I Töreboda kommun körde en annan buss av vägen på grund av det hala väglaget. 

– Det var personer i den bussen men ingen skadades. Bussen kanade av vägen men de väntar på att komma på banan igen och köra vidare, säger Salman Bashir, störningskoordinator på Västtrafik. 

Vid halv nio-tiden ska ytterligare en buss ha varit inblandad i en trafikolycka. I Skara tappade bussen väglaget och körde in i en parkerad bil i Skara, enligt Skövde Nyheter. 

Trafikverket och SMHI varnar

Det var under onsdagen som SMHI gick ut med en klass 1-varning för plötslig ishalka på flera håll i landet, däribland Västsverige. SMHI varnade för underkylt regn och regn på kalla vägbanor. 

På torsdagsmorgonen gick Trafikverket ut med en varning för halt väglag. Det är halt väglag runt Bohuslän, Dalsland, Sjuhärad, Göteborg på grund av regn på kalla vägbanor. Trafikverket uppmanar trafikanter att köra enligt rådande väglag.

– Vi är ute och saltar och försöker få bort det, men vi kan inte vara överallt hela tiden, säger Katarina Wolffram på Trafikverket. 

Enligt Katarina Wolffram kommer halkan att röra sig uppåt i landet.  

– Området med ishalka kommer gälla stora delar av mellersta Sverige. Risken med ishalkan är att man tror att man har koll. Man måste hålla rejält avstånd, alla måste ha respekt för isen som finns men som man kanske inte ser. Ta det riktigt försiktigt, säger hon.  

Evelina Nedlund
Evelina Nedlund
Oskar Dahlgren
Oskar Dahlgren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER