Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Känsliga uppgifter matades in i falsk studie i flera veckor

Nu reagerar Göteborgs universitets chefsjurist mot att deras namn används för den falska studien.
Foto: CSABA BENE PERLENBERG
Åse Victorin är både skolläkare och vd för Qleva AB som utvecklat appen och driver studien – men Göteborgs universitet är inte med.
Trulsegårdsskolan i Göteborg gick ut till föräldrarna att de kunde delta i en studie som inte fanns.
Foto: Lo Birgersson/Göteborgs stad
Sara Dahlberg, chefsjurist: ”Göteborgs universitets namn används vilseledande
Foto: Pressbild: Göteborgs universitet

Känsliga uppgifter om barn i småskoleåldern har i flera veckor samlats in i en falsk barnstudie om psykisk ohälsa.

Under förespegling att föräldrarna deltog i en studie i samarbete med Göteborgs universitet har de i själva verket utvärderat ett privat bolags hälsoapp. 

– Vi ser allvarligt på att Göteborgs universitets namn används vilseledande på det här sättet, säger universitets chefsjurist Sara Dahlberg.

Samtidigt vill partiet Demokraterna nu att hanteringen utreds.

Under måndagen kunde GT avslöja hur föräldrar på Trulsegårdsskolan i Göteborg uppmanats att delta i en universitetsstudie om deras barns fysiska och psykiska hälsa. 

Men något samarbete med universitet eller någon studie finns inte. 

I stället handlar det om ett privat bolag, Qleva AB, som med skolan och föräldrarnas hjälp vill utvärdera sin metod och framtagna hälsoapp. 

Bolagets vd Åse Victorin arbetar samtidigt som skolläkare på Trulsegårdsskolan.

Småskolebarn

Nu kan GT avslöja att insamlingen av uppgifter har varit betydligt mer omfattande, och gäller betydligt yngre barn än vad som tidigare var känt.

Även Lilla Trulsegårdsskolan – Lilla Trulsegården – med elever från Förskoleklass upp till årskurs 3, har uppmanat föräldrar att rapportera in känsliga uppgifter om sina barn.

Trulsegårdsskolans mejl till föräldrarna.

Och Lilla Trulsegårdsskolan inledde sin del av projektet redan i mitten av september. Sedan dess har föräldrar laddat ner appen och hörsammat uppmaningen att fylla i uppgifter om sina barns psykiska mående – i tron att de deltog i en studie i samarbete med Göteborgs universitet.

”Förda bakom ljuset”

Först under måndagen, då GT kunde avslöja att något sådant samarbete inte finns, meddelade rektorn Carina Antonsson Dahlin att de avbryter projektet med Qleva också i Lilla Trulsegårdsskolan.

– Vi har fått fel information helt enkelt om den studien. Det känns ju inte alls bra förstås. Jag har litat på den personen som har presenterat det materialet för oss, säger Carina Antonsson Dahlin.

Det betyder att föräldrar och vårdnadshavare har lämnat ut sina barns uppgifter under förevändning att det är en universitetsstudie? 

– Ja, det har dem. 

Hur ser du på det, att det rör sig om den typen av uppgifter?

– Det känns ju inte bra att vi har gjort det. Jag känner att vi har blivit lite förda bakom ljuset och jag borde ha varit mer vaksam vad gäller detta. Jag har litat för mycket på den här personen. 

Åse Victorin, vd på Qleva AB och skolläkare på Trulsegårdsskolan.
Foto: Privat

Riskerar skada förtroendet

Carina Antonsson Dahlin uppger att hon redan före de gick ut till föräldrarna om att delta i studien, var något tveksam till samarbetet med skolläkarens privata bolag.

– Men vi tänkte eftersom det var en studie i samarbete med universitet och det var ett väldigt gott ändamål så kändes det säkert. Men det förstår jag nu, att så blåögd får man inte vara. 

Nu reagerar Göteborgs universitets jurister på uppgifterna. Universitetets chefsjurist Sara Dahlberg menar att den här typen av vilseledande uppgifter kan få långtgående konsekvenser för förtroendet för seriös forskning:

– Vi ser allvarligt på att Göteborgs universitets namn används vilseledande på det här sättet. Det riskerar att skada förtroendet för forskningen på lång sikt, när sånt här inträffar.

Enligt Sara Dahlberg kommer de inte agera då projektet nu avbrutits.

Åse Victorin: ”Det seriösa är vår intention”

Åse Victorin, skolläkare och vd för Qleva AB, menar att hon längre fram, när väl uppgifterna samlats in från föräldrarna och hon fått finansiering, skulle kunna inleda en studie i samarbete med Göteborgs universitet.

– Jag hade inte behövt skriva så här, jag hade kunnat skriva att vi ska inleda ett hälsoarbete som vi vill utvärdera. Det här skrev jag för att de skulle förstå att det är seriöst, har Åse Victorin förklarat. 

Men på vilket sätt är det seriöst att påstå att det är en studie i samarbete med Göteborgs universitet, när det varken finns en studie eller ett samarbete?

– Det seriösa är vår intention att göra en ordentlig utvärdering, det är det seriösa.

Inte av ondo

På frågan hur hon tror att föräldrar reagerar på att det som presenterades som en universitetsstudie i själva verket blir ett privat bolags utvärdering av det egna verktyget, säger Åse Victorin: 

– Lilla vän. Jag tror att de flesta föräldrar förstår att det här inte är av ondo, det är bara för att hjälpa deras barn.

Vad skulle det ha kostat ditt bolag att genomföra den här typen av undersökning om du inte fick den genom din arbetsplats?

– Det skulle jag aldrig göra, för företaget har inga pengar. Det finns inte på kartan.

Under tisdagen meddelade Demokraterna att de vill att skolornas hantering av Qleva AB utreds. Bland annat om huruvida rektorer utsatts för otillbörlig påverkan då de anlitat ett bolag med så täta band till en anställd.

”Vårdnadshavare och föräldrar ska kunna känna tillit till sina barns skola och dess personal. Alla barn ska få en säker och trygg skolgång utan påverkan från enskilda företag och dess ägares ambitioner”, skriver Demokraterna i ett yrkande till Grundskoleförvaltningen.