Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Kanske världens mest lättlösta kräftstöld

Mannen i Åstorp utanför Falköping följde tjuvarnas spår till sina grannars veranda. Där hittade han nykokta kräftor och sina stulna burar.Foto: All Over Press/Pelle T Nilsson

En man upptäckte på söndagsmorgonen att hans kräftburar var stulna.

Tydliga bilspår på platsen ledde honom till en närliggande bostad.

– Innan polisen hann knacka på såg de en bytta med nykokta kräftor på verandan, säger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Tre tips för en lyckad kräftskiva

1. Planera i tid

Kräftskivor är inget man improviserar fram på ett par timmar. Om du inte köper nykokta färska kräftor från fiskhandlaren eller pastöriserade från kyldisken. Det tar tid att tina kräftor och ge dem den rätta smaken.

2. Tänk på hygienen

Skaldjur är känsliga livsmedel. Var extra noga med hygienen. Peta inte med fingrarna i kräftlagen, när du lägger ner eller tar upp kräftor. Använd tång. Låt inte heller kräftorna stå framme i rumsvärme i onödan.

3. Bjud på mer än kräftor

En kräfta består av 20 procent ätbart innehåll, resten är skal och hårda delar. Det är med andra ord svårt att äta sig mätt på kräftor. Bröd och ost är ett måste på festbordet men gärna också en matig paj och kanske en sallad.

En man i Åstorp i Falköpings kommun upptäckte att han blivit bestulen under natten. När han på söndagsmorgonen gick för att titta till sina kräftburar märkte han att samtliga 27 burar saknades.

– Men precis vid platsen fanns tydliga bilspår. De gick längs en enskild väg och ledde mot en gård i närheten, säger Peter Adlersson, presstalesman vid polisen i Västra Götaland.

Mannen fattade misstankar och larmade polisen. Och det första poliserna möttes av när de kom till gården var en bytta med nykokta kräftor som stod på verandan.

– Det ångade fortfarande om dem. Efter en husrannsakan i huset och i garaget hittades burarna, säger Peter Adlersson.

Misstänks för stöld

De två män i 20-årsåldern som bor på adressen väcktes och togs med för förhör. De misstänks nu för stöld.

Enligt polisen stod även en vit bil på gården som vittnen sett cirkulera i närheten av kräftburarna under natten.

– Burarna och kräftorna togs i beslag under en kort stund innan de lämnades tillbaka till ägaren, säger Peter Adlersson.